Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mannefall i Marine Harvest

To dødsulykker på Marine Harvests oppdrettsanlegg i Chile i august, har fått fagforeningene til å rase. Selskapet fusjonerte med norske Stolt Sea Farms i mai, og har på kort tid hatt flere alvorlige ulykker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
To dødsulykker på Marine Harvests oppdrettsanlegg i Chile i august, har fått fagforeningene til å rase. Selskapet fusjonerte med norske Stolt Sea Farms i mai, og har på kort tid hatt flere alvorlige ulykker.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Verdens største produsent av oppdrettsfisk, Marine Harvest, er i hardt vær. I begynnelsen av september rømte 490.000 oppdrettslaks fra selskapets anlegg i Tustna på Nordmøre. Nå viser det seg at to arbeidere på Marine Harvests anlegg i Chile omkom i to ulykker i august.

marineharvest_logo_190.jpgMarine Harvest er deleid av norske Stolt-Nielsen som har 25 prosent av aksjene. Resten eies av det nederlandske selskapet Nutreco Holding, som har vært kjent som selveste verstingen innen oppdrettsnæringen.

Nutreco kjøpte det skotske selskapet Marine Harvest McConnell i 1999. Dagens Marine Harvest er resultat av den nylige fusjonen mellom Nutrecos Marine Harvest og Stolt-Nielsens aktiviteter innen oppdrett - tidligere samlet i Stolt Sea Farms.

De to dødsulykkene på Marine Harvests anlegg i Chile kom rett etter hverandre. Først døde en dykker, deretter en ansatt ved et ferskvannsanlegg. I hvert fall en av ulykkene fant sted på et av anleggene som Stolt Sea Farms brakte inn i fusjonen.

Ifølge den chilenske miljøorganisasjonen Ecoceanos har det vært minst åtte dødsulykker i chilensk oppdrettsnæring hittil i år. Til sammenligning har det ifølge Arbeidstilsynets statistikkbase vært én ulykke i oppdrettsnæringen i Norge.

Beklager
Marine Harvest har sendt Norwatch en uttalelse om de to ulykkene fra pressekontoret i Amersfoort i Nederland hvor hovedkvarteret ligger. Der fremgår det at dykkeren var ansatt av et underleverandørselskap, Framar, som utfører oppdrag for Marine Harvest.

– Ulykken fant sted 6. august under vedlikehold av et anlegg ved Chiloé Island, skriver Marine Harvest.

Ni dager senere skjer det nok en ulykke, denne gangen i Llanquihue-sjøen i Bahia Rincones. En ansatt ved ferskvannsanlegget druknet etter at båten han og seks andre var i, ble veltet av en enorm bølge. Gruppen var på vei til anlegget, men hadde snudd på grunn av dårlig vær. Ulykken skjedde nær land. Ifølge Marine Harvest skal mannen ha tatt av seg redningsvesten for å svømme inn til land, men ble borte i bølgene.

Marine Harvest sier at det ikke er noen sammenheng mellom de to ulykkene, som de beklager sterkt. De mener også at de ikke har brutt noen sikkerhetsregler.

– Det har ikke vært dødsulykker i Marine Harvests anlegg i Chile på åtte år, heter det i Marine Harvests uttalelse. Selskapet sier at ulykkene er under etterforskning, og at det derfor ikke vil komme med ytterligere kommentarer.

Sterk kritikk
Chilenske fagforeningsfolk er på sin side ikke nådige i sin kritikk mot Marine Harvest og oppdrettsnæringen generelt.

– Marine Harvest misbruker mennesker og fagforeninger. Når de blir anmeldt, svarer de med undertrykkelse. Selskapet forfølger fagforeningsaktivistene og truer med oppsigelser, sier Carlos Martínez, leder for en av fagforeningene i Marine Harvests, til Ecoceanos News.

Martínez sier at da han besøkte oppdrettsanlegget til Marine Harvest seks måneder tidligere, klagde arbeiderne over mangelen på utstyr og sikkerhetsforanstaltninger. Han anklager Marine Harvest for å ha blokkert kommunikasjonen mellom fagforeningen og de mange uorganiserte arbeiderne i oppdrettsselskapet. Fagforeningen har anmeldt Marine Harvest Chile S.A. for å motarbeide fagforeningene til Arbeidstilsynet i Puerto Montt.

Marine Harvest administrerer det chilenske selskapet Eicosal som Stolt Sea Farm kjøpte i sin helhet i 2001 og brakte inn i fusjonen i mai. Etter det Norwatch forstår er i hvert fall dykkerulykken knyttet til dette oppdrettsselskapet.

Norwatch har bedt Stolt-Nielsen-konsernet om en kommentar, men er blitt henvist til Marine Harvests hovedkontor i Nederland.

Les også:
17.09.04 Stolt versting-eier

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!