Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Setter spørsmål ved reality-slakt

En ledende himba-forsker lurer på hvordan TV3 har kompensert for dyrene som ble slaktet for norske TV-seere i reality-serien "En annen verden".
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En ledende himba-forsker lurer på hvordan TV3 har kompensert for dyrene som ble slaktet for norske TV-seere i reality-serien "En annen verden".
Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch skrev mandag om TV3s nye reality-satsning ”En annen verden”, der norske familier utfordres til å leve som nomader blant syv av verdens urfolkssamfunn. Første episode ble sendt søndag kveld.

På sendingen i går spiste trønder-familien kjøtt til middag, hver dag. En ku, en geit og en hane ble slaktet i løpet av sendingen.

Ca. 1600 kroner
Michael Bollig ved Universitetet i Köln er en av verdens ledende forskere på himbaenes historie og samfunn. Han sier til Norwatch at det er utenkelig at himbaene har gitt disse dyrene til produksjonsselskapet uten å kreve kontant betaling.

Han anslår at verdien av en hane, en geit og en ku i dette området av Namibia tilsvarer omtrent 1600 kroner. Summen utgjør mer enn dobbelt så mye som en industriarbeider i Namibia tjener pr. måned, altså et stort beløp for en fattig familie.

Han setter også spørsmålstegn ved produsentens påstand om at himbaene ikke selger kyr. Bollig antar at det er sannsynlig at himbaene har krevd kontant betaling for slaktningen av dyrene under opptakene av realityprogrammene.

– Disse folkene ønsker sterkt å selge kyrne sine, sier Bollig, og kaller Hallbergs påstand om at himbaene ikke selger kyr som ”nonsens”.

Reality-produsent Lasse Hallberg har sagt til Norwatch himba-folket befinner seg utenfor rekkevidden av den namibiske dollaren. De valgte derfor å kompensere med gaver, og ikke med lønnshonorarer for de ti dagenes innsats. På spørsmål fra Norwatch om hvorvidt himbaene selger kveget sitt, svarte Hallberg nei.

Bollig forteller at himbaenes kvegsalg har blitt stadig vanskeligere etter at den lokale oppkjøperen stoppet å kjøpe opp himbaenes kveg, av logistikkgrunner. Himbaene leter nå etter enhver mulighet til å selge kyrne sine.

Kyrne er hele livsgrunnlaget for himbaene. Herfra får de alt kjøtt og melk de trenger. I tillegg er kyrne himbaenes viktigste inntektskilde og investeringsbank. Det meste av kapitalen deres vandrer på fire bein rundt landsbyen.

I gårsdagens reality-sending kom det fram at den lille landsbyen hadde 45 kyr. Av disse ble ett slaktet, altså 2,2 prosent av hele landsbyens kapital.

Dersom landsbyen ikke tok imot penger for slaktningen, har det norske TV-teamet kommet veldig billig unna.

Trenger kontanter
Himba-kjenneren Bollig hevder at folket et stort behov for kontanter.

– De hungrer etter å selge kyrne, sier Bollig.

Grunnen er at ingen av himba-landsbyene er helt selvbergende på andre produkter, slik som mais. For å få tilstrekkelig mais, må de til markedet for å selge kyr.

Bollig forteller også at kontante honorarer fra filminnspillinger har blitt en stadig vanligere inntekt for folket. En rekke filmselskaper har vært i området, både for produksjon av dokumentarer og reklamefilmer.

Norwatch forsøkte uten hell å få kontakt med Hallberg for en kommentar på hvordan selskapet har kompensert for slaktningen som foregikk under innspillingen.


Les også:
12.09.05: Utnytter urfolk i TV3-reality
13.09.05: Innrømmer gratis-slakt

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!