Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik fungerer de nye landminene

De to amerikanske våpenprogrammene - «Spider» og «Intelligent Munition Systems» - er i ferd med å utvikle og produsere en ny generasjon med høyteknologiske landminer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De to amerikanske våpenprogrammene - «Spider» og «Intelligent Munition Systems» - er i ferd med å utvikle og produsere en ny generasjon med høyteknologiske landminer.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Ifølge Human Rights Watch (HRW) utvikles nå landminer som utløses gjennom en operatør (også kalt «man-in-the-loop»), men som også kan transformeres til tradisjonelle landminer som aktiveres av et offer («victim activation»).

En landmine som utelukkende utløses gjennom en operatør som bestemmer om minen skal gå av eller ikke i en krigssituasjon, vil ikke være forbudt av Landminekonvensjonen. Konvensjonen forbyr derimot antipersonellminer som utløses ved berøring.

«Spider-programmet» utvikler en landmine som i utgangspunktet skal være operatørstyrt, og som dermed kan sammenlignes med et våpen på en militær slagmark som ikke primært rammer sivilbefolkningen. Men den inneholder en mekanisme - the battlefield override feature - som gjør at hele minen kan skifte karakter og omgjøres til en antipersonellmine som utløses av et offer. Denne mekanismen skal ha blitt lagt inn for å tilfredsstille militære behov på slagmarken. De nye minetypene har en dobbel virkemåte og kan i praksis like godt fungere som tradisjonelle antipersonellminer. Derfor mener Human Rights Watch at de rammes av Landminekonvensjonen.

«Intelligent Munition Systems» (IMS) kombinerer på sin side tre ulike landmineprogrammer, og samler disse til ett forsknings- og utviklingsprogram som skal utvikle integrerte systemer, software, sensorer, mm. Pentagon sier, ifølge Human Rights Watch, at IMS bruker effektsensitive sensorer, som kontrolleres gjennom kommunikasjonssystemer enten på en autonom måte eller gjennom «Man-in-the-Loop»-kontrollen. Ifølge HRW er betegnelsen «en autonom måte» identisk med «victim-activation», dvs en utløsning av minen av et offer. På samme måte som «Spider-programmet» er derfor også IMS-systemet uforenelig med Landminekonvensjonen.

Begge våpenprogrammene utvikler med andre ord høyteknologiske landminer som både kan være operatørstyrte og fungere som tradisjonelle antipersonellminer.

Mer informasjon finnes på Human Rights Watch' hjemmesider.


Tidligere artikler om saken:
30.08.05: Ny landmineskandale i Oljefondet
01.09.05: Folkehjelpen på kollisjonskurs
02.09.05: Klasebomber ute av Oljefondet
16.09.05: Landmineselskap snart ute?


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!