Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kritiserer Total som kultursponsor

Oljeselskapet Total tilbyr seg å bli sponsor for Stavanger som europeisk kulturhovedstad 2008. Den norske Burmakomité advarer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljeselskapet Total tilbyr seg å bli sponsor for Stavanger som europeisk kulturhovedstad 2008. Den norske Burmakomité advarer.


Av Erik Hagen
Norwatch

– Ved å samarbeide med Total bidrar Stavanger 2008 til å gi positive assosiasjoner til et selskap med svært frynsete rykte, sier informasjonsansvarlig Marte Graff Jenssen i Den norske Burmakomité til Norwatch.

I et brev til arrangørene av Stavanger 2008 i dag, understreker organisasjonen at ”det er uforenlig for Stavanger 2008, med ytringsfrihet og toleranse som sine kjerneverdier, å ha Total som samarbeidspartner”. Burmakomiteen påpeker at Total har medvirket til grove brudd på menneskerettighetene i det sør-øst-asiatiske landet.

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi kaller Total for ”den største støttespilleren for militærregimet” i Burma.

– Stavanger 2008 må tenke seg om to ganger før de eventuelt bestemmer seg for å la Total bli samarbeidspartner i denne kulturbegivenheten, sier Jenssen til Norwatch. Jenssen sier at det er en internasjonal kampanje mot selskapet, en kampanje som har flere likhetstrekk med den som ble rettet mot Shell under Apartheid-tiden i Sør-Afrika.

Retningslinjer for kultursponsing
Kirkens Nødhjelp er enig i at næringslivets sponsing av kulturprosjekter kan by på etiske dilemmaer.

– Jeg tror det ville være meget gunstig om Kulturdepartementet og Norsk Kulturråd tok et ansvar for å utvikle retningslinjer for sponsing av kulturarrangementer som staten skal støtte, sier Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp til nrk.no i dag.

Sommerfeldt mener at retningslinjene som Stortinget har vedtatt for Statens Petroleumsfond kan brukes også til dette formålet.

Petroleumsfondet er nå i ferd med å gjennomføre en vurdering om Total skal ekskluderes fra deres portefølje, etter krav fra Kirkens Nødhjelp, Burmakomitéen og Framtiden i våre hender.

Forum for kultur og næringsliv sier til Dagsavisen i dag at det kan være aktuelt å vurdere etiske retningslinjer for sponsing av kulturprosjekter.

Total er det åttende største selskapet i Norge. Hovedkontoret i Norge ligger nettopp i Stavanger.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!