Kinesisk Crew-kapital vekker bekymring

Av Erik Hagen
Norwatch
Etter flere års spekulasjoner har det norsk-kanadiske gruveselskapet Crew Gold Corporation lykkes å skaffe den nødvendige finansieringen for sitt gigantprosjekt på Filippinene. Prosjektet er svært omstridt, og har møtt bred motstand blant lokalbefolkningen. Det er fryktet at anlegget vil medføre både tvangsforflytting og miljøødeleggelser.
En rekke organisasjoner, lokalpolitisk ledelse og kirken i området har tidligere protestert mot gruveplanene. Likevel har sentralmyndighetene lagt til rette for gruvedrift på Mindoro-øya. Flere høyrøstede kritikere av prosjektet har blitt drept. Norwatch har fulgt saken siden 1999.
Kinesisk skjebne
Crew offentliggjorde tidligere denne uken at de har signert en indikasjonsavtale med et konsortium av kanadiske og kinesiske interessenter. Nå er det ventet at partene skal bli enige om en rammeavtale for utvikling av prosjektet. Ifølge selskapet vil testarbeider påbegynnes øyeblikkelig, og deretter kan selskapet starte utvinningen feltets anslagsvis to millioner tonn nikkel.
– Det er mange eksempler på at motstand i lokalbefolkningen har klart å midlertidig stanse ødeleggende gruvedrift, fra India i vest til Ny-Caledonia i øst, sier Catherine Coumans til Norwatch. Coumans er en kanadisk sosialantropolog som gjennom organisasjonen MiningWatch har overvåket Crews prosjekt på Filippinene de siste årene.
– Men i alle disse tilfellene har kinesiske interesser rykket inn, og hver gang har gruvedriften plutselig skutt stor fart til tross for de lokale protestene. Nå kan det hende vi får se det igjen.
Coumans forteller Norwatch at den kinesiske involveringen gjøres på ulike måter.
– Enten skjer den med store kapitalinnskudd og anbefalinger om at produksjonen skal starte øyeblikkelig, eller så skjer det ved at de rett og slett overtar selskapene som sitter på attraktive lisenser, sier Coumans.
Markedstilgang
Ifølge Coumans er de kinesiske selskapene også dyktige til å forhandle med regjeringene i regionen. Gjennom avtaler med oppkjøpere i Kina kan gruveselskapene få garantier om stor og langsiktig markedstilgang. – Og så blir lokalbefolkningen fullstendig overkjørt, sier Coumans.
Alliansen mellom Crew og det kinesisk-kanadiske konsortiet passer dermed inn i mønsteret man kan se i øvrig asiatisk gruveindustri.
– Det er også utrolig at Crew våger å gjøre tester, tatt i betraktning de enorme protestene som har vært rettet mot prosjektet. Vi snakker om en av de best organiserte koalisjonene mot gruvedrift i verden, sier Coumans
Det har tidligere vært antatt at for å utvikle prosjektet krevdes en kapital på én milliard dollar. Etter denne ukens nyheter har Crew-aksjen økt kraftig på børsen både i Oslo og i Toronto.
Crew på Mindoro
-Det norsk-kanadiske gruveselskapet Crew Gold Corporation (tidl. Mindex) fikk sin første utvinningstillatelse i 1997.
-De første forundersøkelse ble gjennomført i 1998.
-Lokalbefolkningen har protestert siden begynnelsen. Befolkningen frykter særlig tvangsflyttinger og miljøødeleggelser.
Les også:
04.10.02. ”Terrorist”-prest frykter likvidering

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!