Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Føler seg uthengt

Ledelsen av forvaltningsstiftelsen for stipender og fond ved Universitetet i Oslo (UNIFOR) påpekte nylig overfor universitetsavisa Uniforum at de har etiske retningslinjer. UNIFOR føler seg urettferdig uthengt av Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ledelsen av forvaltningsstiftelsen for stipender og fond ved Universitetet i Oslo (UNIFOR) påpekte nylig overfor universitetsavisa Uniforum at de har etiske retningslinjer. UNIFOR føler seg urettferdig uthengt av Norwatch.


Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch skrev tidligere denne måneden om forvaltningsstiftelsen UNIFORs mangel på etiske retningslinjer, og om stiftelsens aksjeplasseringer i oljeselskapet Total. Det franske selskapet driver oljeutvinning i Burma, og er ifølge nobelprisvinner Aung San Suu Kyi den største støttespilleren til militærregimet. Blant annet har det blitt påvist at selskapet er direkte ansvarlige for at det burmesiske militæret har kunnet doble sine styrker.

UNIFOR håndterer stipendmidler for over 900 millioner kroner. Fjorårets avkastning var på 13 prosent, rundt 80 millioner kroner. Midlene er plassert i flere hundre forskjellige selskaper – både norske og utenlandske. Investeringsporteføljen er ikke offentlig.

Ser til Petroleumsfondet
Direktør Tor Bredo Gotfredsen og styreleder Gunnar Nicolaysen sier nå til universitetsavisa Uniforum at de føler seg urettferdig uthengt av Norwatch og Uniforum etter dekningen av saken. De mener at opplysningen om at de ikke har etiske retningslinjer, er feil.

– Allerede i 2003 valgte UNIFOR å følge de samme etiske retningslinjene som Petroleumsfondet, sier Gotfredsen og Nicolaysen.

I et tidligere intervju til Norwatch sa direktør Gotfredsen at fondsforvalterne som benyttes ikke har etiske retningslinjer, og at det ikke har blitt stilt etiske krav til investeringene.

– Vi vil nå følge med og se hva Petroleumsfondet gjør, og se om vi skal gjøre det samme. Vi har ikke tatt noen beslutning på at vi skal følge det samme, men vi vil iallfall se hva de gjør, og sannsynligvis vil vi nok gjøre det samme, sa Gotfredsen den gang til Norwatch.

Men etter at Norwatch satte søkelys mot forvaltningen av stipendmidlene, virker det som om UNIFORs beskjed til fondsforvalterne er blitt klarere enn tidligere:

– Vi ber fondsforvalteren om å holde seg til de etiske retningslinjene til Petroleumsfondet når det gjelder kjøp av aksjer i utenlandske selskaper, sier ledelsen til Uniforum.


Les hele intervjuet med UNIFORs ledelse i Uniforum her.


Relaterte saker
29.03.06: Unifor går for åpenhet
28.02.06: Retningsløs UiB-milliard
21.06.05: Økt åpenhet i stipendforvaltningen
13.06.05: Investerer stipendpenger i militærregime

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!