Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

DnB ute av landminer

DnB NOR Kapitalforvaltning ga tirsdag ordre om å selge de omstridte aksjene i landmineprodusenten Singapore Technologies Engineering. I går ble aksjene solgt, og fondet DnB NOR Asia skal dermed være fritt for landminer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
DnB NOR Kapitalforvaltning ga tirsdag ordre om å selge de omstridte aksjene i landmineprodusenten Singapore Technologies Engineering. I går ble aksjene solgt, og fondet DnB NOR Asia skal dermed være fritt for landminer.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Informasjonssjef i DnB NOR Kapitalforvaltning, Tore Dyrdahl, sier til Norwatch at landmineprodusenten Singapore Technologies er helt ute av alle fond som forvaltes av DnB NOR.

– Vi hadde et møte i DnB Kapitalforvaltning tirsdag kveld. Utsalget skjedde onsdag. Dette går fort, men på grunn av tidsforskjellene mellom Oslo og Singapore tok det altså en dag.

– Singapore Technologies ble oppløst ved årsskiftet, og aksjene ble overført til Temasek Holdings. Er DnB Nor nå ute av Temasek, eller hvordan henger det sammen, spør Norwatch.

– Så vidt jeg vet er Temasek Holding et statlige selskap som ikke er børsnotert. Vi hadde aksjer i Singapore Technologies Engineering, og alle disse aksjene er nå solgt, svarer Dyrdahl.

I DnB NORs årsrapport står det altså feilaktig at fondet DnB NOR Asia har investert i Singapore Technologies - som på sin side eide 55 prosent av aksjene i Singapore Technologies Engineering. DnB NOR Asia har hele tiden hatt aksjer direkte i Singapore Technologies Eningeering som igjen har et heleid datterskap Singapore Technologies Kinetics som produserer landminer.

– Opplysningene i årsrapporten er med andre ord feil. Hvordan har det kunnet skje?


– Det vet jeg ikke helt, men man kan ha ført opp moderselskapet Singapore Technologies. Det som er sikkert er at fondet DnB NOR Asia hadde aksjer i Singapore Technologies Engineering, og at alle disse aksjene er nå solgt, sier Dyrdahl.

Beslutningen allerede tatt
Dyrdahl presiserer at beslutningen om å selge seg ut, ble tatt før Nærings- og handelsminister Børge Brende tirsdag sa at han ville be DnB NOR om å selge seg ut umiddelbart.

– Prosessen med etisk screening av alle våre fond var allerede i gang. Det som speedet opp prosessen var oversendelsen av en svært nyttig liste fra Framtiden i våre hender for noen uker tilbake. Deretter ble saken fulgt opp gjennom en henvendelse fra Nobels Fredsinstitutt. Vi jobbet med andre ord allerede med saken, og beslutningen om å selge oss ut av Singapore Technologies var allerede tatt, sier Dyrdahl.

Og han legger til:

– Da vi fikk høre at også departementet hadde sterke meninger, så førte jo ikke det til at saken tok lenger tid.

Statsråd Børge Brende uttalte til Norwatch tirsdag at departementet samme dag ville ta kontakt med DnB NOR og be dem om å selge seg ut snarest. Samme kveld sendte altså DnB NORs kapitalforvaltning ordre om å selge seg ut. Dagen etter var aksjene allerede solgt.

– Vi hadde aldri kontakt med departementet før beslutningen om utsalg ble tatt, sier Dyrdahl.

– Saksbehandlingen om dette spørsmålet har vel egentlig gått gjennom media. Da jeg snakket med departementet i går og de hørte at beslutningen allerede var tatt, har det ikke skjedd mer.

Les også:
30.06.05: DnB NOR ute av landminer
29.06.05: DnB NORs landminer i Temasek Holdings
28.06.05: Børge Brende: - DnB NOR ut av landminer

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!