Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Åpen høring om indianernes landkrav?

Brasils justisminister har ennå ikke bestemt om indianerstammene Tupinikim og Guarani skal få tilkjent retten til deres opprinnelige landområder. Indianerhøvdingene har bedt om en offentlig høring i Nasjonalforsamlingens menneskerettighetskommisjon i Brasilia.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Brasils justisminister har ennå ikke bestemt om indianerstammene Tupinikim og Guarani skal få tilkjent retten til deres opprinnelige landområder. Indianerhøvdingene har bedt om en offentlig høring i Nasjonalforsamlingens menneskerettighetskommisjon i Brasilia.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Den brasilianske justisministeren Márcio Thomaz Bastos har ennå ikke bestemt seg for hvordan han skal forholde seg til indianernes kamp for å få tilbake sine opprinnelige landområder fra cellulosgiganten Aracruz Celulose. Spørsmålet er vrient i en regjering som vil ha en høy sosial profil og samtidig støtter kravene til den eksportrettede celloloseindustrien og har gått inn for en utvidelse av Brasils eukalyptusplantasjer med ytterligere 40 prosent.

I følge nyhetsbrevet til «Forum mot grønn ørken» har justisministeren ennå ikke svart på henvendelsen fra Regjeringsadvokaten om å revidere dekretet fra 1998 hvor grenselinjene til indianernes territorium ble trukket. Den føderale rettsinstansen, FPPS (Federal Public Prosecution Service), har behandlet spørsmålet og konkludert med at det er behov for et nytt dekret hvor indianerne får tilbake området på 11.009 hektar som nå eies formelt av Aracruz.

Svaret ble lovet i midten av juni, men indianerne vil ikke passivt vente på ytterligere utsettelser. De har derfor bedt det brasilianske parlamentet om en offentlig høring i parlamentets menneskerettighetskommisjon i Brasilia.

Gjenreising av landsbyer
17. mai gikk indianerne inn i eukalyptusplantasjen og markerte selv grensen til sitt opprinnelige landområde. 31. mai begynte de å gjenreise Tupinikim-landbyen Araribá. Etter flere ukers arbeid er landsbyen nå bygget der den lå før Aracruz kom.

Indianerne har bygget ett stort hovedhus og fem mindre hus. Ifølge nyhetsbrevet til «Forum mot grønn ørken» har flere indianere allerede flyttet inn og plantet bananer, ananas og trær som tilhører den opprinnelige atlantiske regnskogen. Nå planlegger indianerne å gjenreise nok en indianerlandsby i området.

En rekke frivillige organisasjoner, kirker, fagforeninger, universitet og skoler støtter indianerne med å skaffe dem mat og stiklinger av de opprinnelige tresortene.

Aracruz har de siste ukene ikke kommet med nye pressemeldinger om saken. Men selskapet har på sitt nettsted lagt ut en detaljert versjon av hvordan de fikk eiendomsretten til området. Selskapet hevder at Riksadvokaten nå kritiserer et dekret som det selv i sin tid undertegnet, og fastholder å ha fått området på fullt lovlig vis.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -