Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Økt åpenhet i stipendforvaltningen

Stiftelsen for forvaltning av studentenes stipendpenger – UNIFOR – er på vei mot større åpenhet. Stiftelsen skal nå følge Petroleumsfondets etiske retningslinjer. En  offentliggjøring av hele aksjeporteføljen er også  under vurdering.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Stiftelsen for forvaltning av studentenes stipendpenger – UNIFOR – er på vei mot større åpenhet. Stiftelsen skal nå følge Petroleumsfondets etiske retningslinjer. En  offentliggjøring av hele aksjeporteføljen er også  under vurdering.


Av Erik Hagen
Norwatch

Studentenes stipendpenger har hittil blitt forvaltet med begrenset åpenhet og uten egne etiske retningslinjer. I forrige uke  avslørte Norwatch at UNIFOR – stiftelsen for forvaltning av fond og legater ved Universitetet i Oslo – har plassert midler i det franske selskapet Total. Oljegiganten er anklaget for delaktighet i overgrep mot lokalbefolkningen i Burma.

Nå har Universitetet i Oslo startet arbeidet med å skape økt innsyn i stiftelsens plasseringer.

Bedt om redegjørelse
Norwatchs avsløring førte til at retningslinjene for forvaltningen av fondsmidlene ble diskutert under et møte i Universitetsstyret i forrige uke. Resultatet ble at Styret bad Universitetsdirektøren om en redegjørelse for hvordan en offentliggjøring av UNIFORs portefølje kan gjennomføres i praksis. Det er ventet at direktøren vil komme med svar en gang i løpet av høsten. Hittil har fondsplasseringene ikke vært åpent tilgjengelige.

Videre har styret nå vedtatt at UNIFOR skal følge ”de samme etiske retningslinjer for forvaltning som Statens Petroleumsfond”.

Universitetsstyret har ikke fattet noen beslutning for hvordan disse retningslinjene i praksis skal settes ut i live. Å ekskludere aksjer i tråd med Petroleumsfondets anbefalinger, vil kunne være problematisk. En hovedutfordring er at UNIFOR ikke investerer direkte i utenlandske selskaper, men kun indirekte gjennom eksterne fondsforvaltere. Dersom disse ikke ønsker å ekskludere uetiske aksjer fra sine fond, vil UNIFOR måtte velge mellom å bytte fondsforvaltere, bryte sine nye etiske retningslinjer eller bestille en spesialsydd portefølje.

Krever åpenhet
Elisabeth Torkildsen, en av to studentrepresentanter i Universitetsstyret, er fornøyd med at man nå har vedtatt etiske retningslinjer og at det nå ser ut til å bli større åpenhet rundt UNIFORs plasseringer.

– Det er ingen grunn til det skal være hemmelig. Det er offentlige midler, sier Torkildsen til Norwatch.

Anslagsvis en halv milliard kroner årlig deles ut gjennom de over to tusen ulike legatene i Norge. UNIFOR er en av de største aktørene. Det har hittil vært svært liten debatt rundt hvordan stipendmidler forvaltes, og Universitetsstyrets vedtak denne uken er sjelden kost fra miljøet.

Knut Røiri i Cicerone Forlag er forfatter av den årlige Legathåndboken, som omtaler 2.300 av de stiftelsene og institusjonene som deler ut slike legater.

Røiri sier til Norwatch at han aldri har hørt om noen etisk debatt knyttet til forvaltningen av stiftelsenes fond.

– En slik debatt burde det kanskje vært, sier Røiri.Relaterte saker
29.03.06: Unifor går for åpenhet
28.02.06: Retningsløs UiB-milliard
01.07.05: Føler seg uthengt
13.06.05: Investerer stipendpenger i militærregime
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -