Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Polisario jubler

Vest-Saharas eksil-regjering Polisario jubler over at det norske oljefondet har trukket seg ut av Kerr-McGee. – Vi håper nå at Kerr-McGee nå vil erkjenne at det de gjør i Vest-Sahara er galt og uetisk, sier Polisarios representant i Washington, Mouloud Said, til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Vest-Saharas eksil-regjering Polisario jubler over at det norske oljefondet har trukket seg ut av Kerr-McGee. – Vi håper nå at Kerr-McGee nå vil erkjenne at det de gjør i Vest-Sahara er galt og uetisk, sier Polisarios representant i Washington, Mouloud Said, til Norwatch.Av Pia A. Gaarder
Norwatch

– Vi i Polisario verdsetter og er ekstremt glade for beslutningen til den norske regjeringen. Det er ikke tilfeldig at nettopp Norge har tatt et så viktig skritt som å trekke det norske petroleumsfondet ut av Kerr-McGee. Norge har erkjent at Kerr-McGees aktivitet er illegitim, sier Said på telefon fra Washington til Norwatch.

– Petroleumsfondets uttrekk kan bli et eksempel for andre investorer. Det er derfor håp om at dette kan bidra til at også andre investorer trekker seg fra Kerr-McGee. Vi håper nå at Kerr-McGee vil erkjenne at det de gjør er galt og uetisk, avslutter Said.

Havrettskonvensjonen
Lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Silje Bergum Kinsten, sier på sin side at det er interessant at de norske myndighetene i begrunnelsen for uttrekk legger vekt på Havrettskonvensjonen.

– Havrettskonvensjonen skiller ikke mellom utforskning på den ene siden og utvinning på den andre. Selskaper har tidligere argumentert for at deres handlinger er lovlige ettersom det ikke innebærer utvinning. Vurderingen til det etiske rådet som Finansdepartementet har sluttet seg til, sår nå tvil ved denne skillelinjen mellom utvinning og utforskning, sier Kinsten.

Hun påpeker at det etiske rådet i sin tilrådning skriver at ”Marokkos siktemål er utvilsomt utvinning av petroleumsforekomster, og Kerr-McGee bidrar til dette fremtidige siktemålet, uavhengig av om de selv har opsjoner på utvinningsvirksomhet i sine kontrakter med Marokko.”

– Norske myndigheter er dermed i ferd med å gå lengst internasjonalt i å så tvil ved legitimiteten til Kerr-McGees kontrakter med Marokko om leting i farvannet utenfor Vest-Sahara, sier Kinsten.

Les også:
06.06.05: Kerr-McGee kastet ut av oljefondet

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!