Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nyrydding i okkupert plantasje

Tupinikim- og Guarani-indianerne er i ferd med å bygge hus og rydde jordbruksland i den okkuperte eukalyptus-skogen. Indianerne intensiverer dermed kampen for å få tilbake sine landområder fra cellulosegiganten Aracruz, og gjør nå okkupasjonen permanent.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tupinikim- og Guarani-indianerne er i ferd med å bygge hus og rydde jordbruksland i den okkuperte eukalyptus-skogen. Indianerne intensiverer dermed kampen for å få tilbake sine landområder fra cellulosegiganten Aracruz, og gjør nå okkupasjonen permanent.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Indianerne er igjen ute med øks, motorsag og macheter midt i eukalyptusplantasjene til den brasilianske cellulosegiganten Aracruz Celulose. Denne gangen er de i ferd med å klargjøre området der den gamle Tupinikim-landsbyen Arariba lå.

Det var 17. mai at tok indianerne seg inn i eukalyptusplantasjene til Aracruz Celulose som er bygd opp av kongens svoger Erling Lorentzen. I løpet av få dager hugget 500 indianere ut en mange kilometer lang korridor tvers igjennom plantasjen for å markere grensen mellom Aracruz eiendom og indianernes opprinnelige landområde.

Indianerne mener dette område ble fratatt dem på ulovlig vis gjennom en lite fordelaktig avtale i 1998 som de ble tvunget til å undertegne. De siste månedene har indianerne fått økende støtte høyt oppe i det politiske og administrative apparatet for at områdene ble ulovlig fratatt indianere i 1998.

Tirdag 31. mai startet indianerne en nyrydning på sitt gamle territorium, nærmere bestemt i området der landsbyen Arariba. De ti familiene som bodde i Ararbia ble kastet ut da Aracruz Celulose overtok området på 70-tallet. For 40 år siden lå denne bosetningen like ved andre små indianerlandsbyer som heller ikke eksisterer lenger som Olho d´Água, Cantagalo and Macacos.

Ifølge nyhetsbrevet til «Forum mot grønn ørken» er indianerne nå i ferd med å rydde plass til to felleshus som kan brukes av indianere som vil forbli på det okkuperte området. Eukalyptustrær hugges også for å gi plass til jordbruksvirksomhet og en gjenplanting av den opprinnelige atlantiske regnskogen.

Justisministerens avgjørelse
Innen midten av juni må justisministeren Márcio Thomaz Bastos ta stilling til konklusjonen til den føderale rettsinstansen , FPPS (Federal Public Prosecution Service), om å revidere dekretet fra 1998 hvor grenselinjene ble trukket. Indianerne ble da i praksis ble frarøvet 11.009 hektar som de i følge det statlige indianerdirektoratet FUNAI hadde rett til.

FPPS anbefaler justisministeren om å utstede et nytt dekret hvor indianerne denne gangen får tilbake området på 11.009 hektar som nå eies formelt av Aracruz.

FPPS er den sentrale føderale rettsinstansen som i Brasil sikrer samme lovgivning og samme straff over hele landet. Også urbefolkningens føderale rettigheter ivaretas derfor av FPPS. Denne instansens ord veier derfor tungt.

I tillegg har lederen for det statlige indianerdirektoratet FUNAI, Márcio Pereira Gomes, lovet de syv indianerhøvdingene at han vil støtte indianernes landkrav i samtale med justisministeren denne uken.

Aracruz har hele tiden hevdet at okkupasjonen er ulovlig, og at selskapet på lovlig vis har skaffet seg eiendomsrett til området.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!