Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk våpeneksport kraftig tilbake

Norsk våpeneksport har gått tilbake med en milliard kroner i 2004. Det fremgår av Stortingsmeldingen om Eksport av forsvarsmateriell som ble lagt frem fredag.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norsk våpeneksport har gått tilbake med en milliard kroner i 2004. Det fremgår av Stortingsmeldingen om Eksport av forsvarsmateriell som ble lagt frem fredag.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Den årlige stortingsmeldingen om Eksport av forsvarsmateriell fra Norge ble fremlagt fredag 25. mai, og bekrefter det Norwatch allerede skrev i januar i år, nemlig en kraftig nedgang: Den norske våpeneksporten har gått tilbake med rundt 33 prosent på ett år.

– Den samlede eksporten har gått ned fra rundt tre til to milliarder, opplyser avdelingsdirektør Jan Grevstad i Utenriksdepartementets sikkerhetspolitiske avdeling til Norwatch.

I kjølvannet av 11. september og krigen mot Irak steg norsk våpeneksport kraftig. Fra  2001 til 2002 økte eksporten fra 1,7 til 2,4 milliarder. I 2003 føk eksporten i været til 3,2 milliarder kroner. Eksporttallene til UD inkluderer ikke bare A-materiell (våpen og ammunisjon) som SSB opererer med, men også B-materiell (annet militært materiale) og tjenester og reperasjoner for utenlandske eiere.

Men nå ser norsk våpeneksport å ha møtt veggen. Grevstad opplyser imidlertid at 700 millioner av eksporten i 2003 skyldes levering av luftvernssystemer til Sjøforsvarets nye fregatter under bygging i Spania. Det var en engangsbestilling som ikke er blitt gjentatt i 2004, og forklarer delvis den kraftige nedgangen i norsk våpeneksport.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!