Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Indianerne okkuperer Aracruz

Tupinikim og Guarani indianerne i Espirito Santo er i ferd med å hugge ut en korridor i Aracruz' eukalyptus-plantasjer for å markere grensen mellom sine opprinnelige landområder og cellulosegiganten. Indianerne sier at Brasils justisminister Márcio Thomas Bastos nå støtter deres krav.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tupinikim og Guarani indianerne i Espirito Santo er i ferd med å hugge ut en korridor i Aracruz' eukalyptus-plantasjer for å markere grensen mellom sine opprinnelige landområder og cellulosegiganten. Indianerne sier at Brasils justisminister Márcio Thomas Bastos nå støtter deres krav.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Les også bakgrunnssaken: Til ny kamp mot Aracruz

500 indianere fra stammene Tupinikim og Guarani tok 17. mai machetene frem, og startet uthuggingen av en korridor i eukalyptusplantasjene som i dag formelt eies av cellulosegiganten Aracruz. Korridoren skal markere grensen mellom cellulosegigantens plantasjer og indianernes egentlige territorium, melder nyhetsbrevet til Forum mot grønn ørken.

Indianerne har dermed ytterligere radikalisert kampen som de startet den 19. februar i år for å få tilbake sine opprinnelige landområder.

Til tross for at det statlige indianerdirektoratet FUNAI og to uavhengige kommisjoner avgjorde på 90-tallet at indianerne skulle få tilbake rundt 13 500 hektar fra Aracruz, ble avgjørelsen overprøvd politisk av den daværende justisministeren.

Etter dramatiske konfrontasjoner og politiets inngrep endte indianernes kamp den gang med at bare 2 500 hektar ble gitt tilbake.

Justisministeren
Ifølge nyhetsbrevet til Forum mot grønn ørken sier indianerne at justisminister Márcio Thomas Bastos nå går inn for at det trekkes en ny grense mellom indianernes territorium og Aracruz Celulose som garanterer indianerne til sammen 18.070 hektar land. Det innebærer at indianerne vil få nesten 2,5 ganger så stort territorium som de har i dag.

I april konkluderte den føderale rettsinstansen , FPPS (Federal Public Prosecution Service), med at landkravene til de to indianerstammene er berettiget.

Delstatsavdelingen til FPPS i Espirito Santo er i ferd med å sette i gang en etterforskning av hvilke feil som ble begått da indianernes territorium ble trukket opp i 1998.

Indianerne har dermed en helt annen politisk støtte bak sitt krav i dag enn under den forrige kampen for sine landområder i 1998. Risikoen for at Aracruz må avgi over 11 000 hektar til indianerne, er dermed mye større i dag enn for 7 år siden.

Aracruz har allerede varslet at de vil gå rettens vei for å stanse okkupasjonen.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!