Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

ForUM avspiser sør-partnere med halv diett

Mens ansatte i ForUM for utvikling og miljø mottar statens satser for diett på utenlandsreiser, sikrer nettverket partnerne i Sør bare halvparten.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mens ansatte i ForUM for utvikling og miljø mottar statens satser for diett på utenlandsreiser, sikrer nettverket partnerne i Sør bare halvparten.

Av David Stenerud
Norwatch

ForUM for utvikling å miljø er en nettverksorganisasjon for mer enn 50 frivillige organisasjoner.

Nettverket skal ifølge vedtektene gi «støtte til Sør-partnernes arbeid for deltakelse i utvikling av politikk og bidra til deres deltakelse i relevante internasjonale prosesser».

Halv diett til sør-partnerne
I den forbindelse utlyser ForUM denne våren 500.000 kroner i støttemidler til organisasjoner og arbeidsgrupper som ønsker å bidra til at personer fra fattige land kan være tilstede på internasjonale konferanser.

Og 14. april sendte nettverket ut retningslinjer til eventuelle søkere, med klare føringer for hvor mye sør-partnerne skal få dekket.

«Beregn (…) 50 % av statens satser for diett og overnatting i utlandet. Det er kun dette som dekkes, og evt kostnader ut over dette må dekkes av deltaker, evt av andre kilder», heter det i retningslinjene.

Gir full diett til seg selv
– Så vidt jeg forstår, får Forums egne ansatte 100 prosent diett – og folk fra medlemsorganisasjonene 70 %?


– Det stemmer, og det skyldes at vi forventer at organisasjonene som er med i Forum legger inn en egenandel for dem som de ønsker å ta med på konferanse – på samme måte som Forum får en egenandel fra sitt styre, forklarer daglig leder i ForUM, Morten Eriksen, til Norwatch.

– Den «forventningen» kan jeg ikke finne på trykk noe sted…


– Nei, for det er jo litt vanskelig for oss å gå ut å kreve dette av organisasjonene.

Benekter diskriminering
– Det minner om diskriminering, dette her…


– Det er ikke hensikten. Poenget er at de organisasjonene som er med i Forum – det vil si stort sett alle de organisasjonene vi ønsker at skal legge til rette for at partnere fra Sør kan delta på konferanser – får egne midler fra Norad, sier Eriksen.

ForUM-lederen forklarer at nettverket ser på partnerkonferansene som «et spleiselag mellom organisasjonene og Forum sentralt».

– Forskjellen i diettdekning mellom organisasjonen og Forum sentralt, eksisterer fordi sekretariatet er ansatt av Forums styre. Og styret for Forum har gått inn for at de ansatte skal ha full diett. Det man kanskje kan spørre seg, er hvorfor det ikke er 70 prosent også for sør-deltakerne, utleder han.

Kanskje ikke så lurt

– Hadde det ikke vært lurere å legge inn organisasjonenes forventede bidrag med egenandel i en annen post enn i dietten til sør-partnerne?

– Det et er godt mulig, det er første gang vi gjør dette i et så stort omfang. Og hvis signaleffekten er uheldig, må vi jo ta tak i det. Vi kunne for eksempel gitt bare 70 prosent dekning på reisen i stedet, resonnerer ForUM-leder Morten Eriksen.

– Vil dere gjøre det?


– Hvis dette oppfattes som negativt, er vi nødt til å se på det, sier Eriksen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!