Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Beskyldes for rasisme

Namibia pålegger alle selskaper å rekruttere svarte inn i bedriftsledelsen. Ved halvnorske Farmers Meat Market er ikke alle fornøyde.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Namibia pålegger alle selskaper å rekruttere svarte inn i bedriftsledelsen. Ved halvnorske Farmers Meat Market er ikke alle fornøyde.


Av David Stenerud
Norwatch

Arbeidere ved Farmers Meat Market i Mariental i Sør-Namibia overleverte fredag 11. mars en skriftlig protest til slakteriledelsen, rapporterer The Namibian på sine nettsider. Slakteriet eies 40 prosent av norske BM-Food.
Ifølge avisen protesterte arbeiderne mot urettferdig behandling («unfair treatment») fra ledelsen, og de beskyldte slakteriet for ikke å ha tatt noen skritt for å få svarte inn i ledelsen, slik den namibiske regjeringen har pålagt alle bedrifter i landet.

I artikkelen fra The Namibian går det frem at «arbeiderne beskyldte enkelte i ledelsen ved foretaket for å ha kalt dem bavianer».

Ga leder sparken
– Dette er helt nytt for meg, sier en av eierne i BM-Food, Morten Sandborg, når Norwatch kontakter ham drøyt halvannen måned etter at arbeiderprotesten skal ha funnet sted.

– Vi hadde et tilfelle for et par år siden. Da var det problem med en ung hvit formann som ikke oppførte seg pent, og som vi måtte gi sparken, forteller Sandborg, og lover å finne ut også hva som skjedde i mars i år.

Benekter «ufin ordbruk»
Kort etter skriver Sandborg til Norwatch:

– Jeg har snakket med Fanie du Plessis (slakterisjefen, red. anm.). Det som skjedde var som følger. Man hadde problemer med en arbeider som ikke gjorde jobben sin, og som stod i fare for å miste den. Påstander om ufin ordbruk ble fremsatt som et «røykteppe». Saken ble imidlertid løst umiddelbart ved at denne person ble omplassert til enklere arbeid.

Sandborg avviser på det sterkeste at Farmers Meat Market ikke følger opp regjeringspålegget om å rekruttere svarte inn i bedriftsledelsen.

– Farmers møter alle krav til Affirmative Action, og hadde senest på tirsdag besøk av Namibias nye president, og fikk lovord fra ham personlig, hevder han.

Førstemann på prøvetid
Norwatch møtte i februar i år den første svarte arbeideren som var på prøvetid i ledelsen ved Farmers Meat Market i Mariental.

– Å jobbe her på slakteriet er den beste jobben du kan ha her omkring. Nå får jeg anledning til å jobbe meg oppover. Det er klart jeg er fornøyd, sa Petrus Tseib til Norwatch.

– Vi kommer kun til å rekruttere fra gulvet etter hvert som ledelsen må fornyes, forklarte slakterisjef Fanie du Plessis den gangen.

Det har fredag ikke lyktes Norwatch å få kontakt med ledelse eller arbeidere ved Farmers Meat Market i Namibia.

Norwatch følger saken.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!