Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Indianerne får støtte

Indianerne har vunnet en viktig delseier i kampen for få sine opprinnelige landområder tilbake fra Aracruz. Rettsorganet som ivaretar urbefolkningens rettigheter i Brasil, støtter indianernes krav og har satt i gang en egen etterforskning.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Indianerne har vunnet en viktig delseier i kampen for få sine opprinnelige landområder tilbake fra Aracruz. Rettsorganet som ivaretar urbefolkningens rettigheter i Brasil, støtter indianernes krav og har satt i gang en egen etterforskning.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Den føderale rettsinstansen , FPPS (Federal Public Prosecution Service), har konkludert med at landkravene til de to indianerstammene Tupinikim og Guarani er berettiget. Ifølge nyhetsbrevet til «Forum mot grønn ørken» vil delstatsavdelingen til FPPS i Espirito Santo nå etterforske hvilke feil som ble begått da indianernes territorium ble trukket opp i 1998. Målet skal være å garantere at de legitime landområdene blir gitt tilbake til indianerne.

FPPS er den sentrale føderale rettsinstansen som i Brasil sikrer samme lovgivning og samme straff over hele landet. Også urbefolkningens føderale rettigheter ivaretas derfor av FPPS.

Det var 19. februar i år at de syv indianerlandsbyene rundt cellulosegiganten Aracruz Celulose startet kampen for å få tilbake rundt 110 kvadratkilometer (11.009 hektar) landområder som i dag eies av Aracruz. De betegnet avtalen med Aracruz fra 1998 hvor indianernes territorielle krav overfor Aracruz ble redusert fra 135 til 25 kvadratkilometer som direkte ulovlig (se tidligere Norwatch-artikkel).

FPPS har allerede bedt om å få oversendt alle dokumenter i saken fra det statlige indianerdirektoratet FUNAI. I etterkant vil det bli sendt en forespørsel til Justisdepartementet om å revidere dekretene fra 1998 hvor grenselinjene ble trukket. Dersom disse tiltakene ikke fører frem, vil FPPS, ifølge Forum mot grønn ørken, ta rettens vei for å få grensene revidert.

«Forum mot grønn ørken» er en grasrotbevegelse som samler over 60 organisasjoner. Forumet har de siste årene engasjert seg sterkt i indianernes rettigheter.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!