Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Indianerne får støtte

Indianerne har vunnet en viktig delseier i kampen for få sine opprinnelige landområder tilbake fra Aracruz. Rettsorganet som ivaretar urbefolkningens rettigheter i Brasil, støtter indianernes krav og har satt i gang en egen etterforskning.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Indianerne har vunnet en viktig delseier i kampen for få sine opprinnelige landområder tilbake fra Aracruz. Rettsorganet som ivaretar urbefolkningens rettigheter i Brasil, støtter indianernes krav og har satt i gang en egen etterforskning.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Den føderale rettsinstansen , FPPS (Federal Public Prosecution Service), har konkludert med at landkravene til de to indianerstammene Tupinikim og Guarani er berettiget. Ifølge nyhetsbrevet til «Forum mot grønn ørken» vil delstatsavdelingen til FPPS i Espirito Santo nå etterforske hvilke feil som ble begått da indianernes territorium ble trukket opp i 1998. Målet skal være å garantere at de legitime landområdene blir gitt tilbake til indianerne.

FPPS er den sentrale føderale rettsinstansen som i Brasil sikrer samme lovgivning og samme straff over hele landet. Også urbefolkningens føderale rettigheter ivaretas derfor av FPPS.

Det var 19. februar i år at de syv indianerlandsbyene rundt cellulosegiganten Aracruz Celulose startet kampen for å få tilbake rundt 110 kvadratkilometer (11.009 hektar) landområder som i dag eies av Aracruz. De betegnet avtalen med Aracruz fra 1998 hvor indianernes territorielle krav overfor Aracruz ble redusert fra 135 til 25 kvadratkilometer som direkte ulovlig (se tidligere Norwatch-artikkel).

FPPS har allerede bedt om å få oversendt alle dokumenter i saken fra det statlige indianerdirektoratet FUNAI. I etterkant vil det bli sendt en forespørsel til Justisdepartementet om å revidere dekretene fra 1998 hvor grenselinjene ble trukket. Dersom disse tiltakene ikke fører frem, vil FPPS, ifølge Forum mot grønn ørken, ta rettens vei for å få grensene revidert.

«Forum mot grønn ørken» er en grasrotbevegelse som samler over 60 organisasjoner. Forumet har de siste årene engasjert seg sterkt i indianernes rettigheter.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!