Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nike åpner for innsyn - Varner venter

Den amerikanske sportsgiganten Nike har for første gang offentliggjort listen over fabrikkene som produserer for dem. Den største aktøren i det norske klesmarkedet, Varner-gruppen, sier til Norwatch at de ikke kommer til å følge Nikes eksempel. Men de avviser ikke ideen på sikt.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den amerikanske sportsgiganten Nike har for første gang offentliggjort listen over fabrikkene som produserer for dem. Den største aktøren i det norske klesmarkedet, Varner-gruppen, sier til Norwatch at de ikke kommer til å følge Nikes eksempel. Men de avviser ikke ideen på sikt.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Nike er det første internasjonale storkonsernet som gir etter for kritikken om hemmelighold og innfrir kravet om innsyn i hvilke fabrikker som produserer for dem. I den første rapporten om samfunnsansvar på tre år har Nike nylig offentliggjort en 13 siders detaljert liste med navn og adresse til 713 fabrikker spredt over hele verden. Et klart flertall av fabrikkene ligger i Asia.

En lang rekke med avsløringer om de elendige forholdene i fabrikkene som produserer for Nike, har vært – og er fortsatt – en stor belastning for sportsgiganten. Arbeidet for å få bedre kontroll med forholdene leverandørkjeden er blitt en ren nødvendighet for ikke å tape kunder.

Nå har hemmeligholdet rundt listen over Nikes underleverandørene falt, noe som åpner for større innsyn i forholdene ved fabrikkene som syr og produserer jogge-sko.

Betinget nei
Norwatch har spurt Varner-gruppen som står bak blant annet Dressmann og Cubus om de vil følge Nikes eksempel og offentliggjøre listene over fabrikkene som produserer for dem. Svaret er et betinget nei:

– Det er svært konkurransesensitiv informasjon. På sikt er det ikke umulig at dette blir standarden for tekstilsektoren, men vi vil vegre oss for å være de første. Dersom våre kjernekonkurrenter legger ut sine lister, ser vi ingen grunn til at ikke også vi kan offentliggjøre våre, sier informasjonssjef i Dressmann, Karen Onsager, til Norwatch.

– Men noen må vel være de første. Kan ikke dere som største aktør i norsk klesbransje gå foran og skape et bransjesamarbeid for å sette en stopper for hemmeligholdet?

– Mange i bransjen er overrasket over at Nike nå har gått ut med hele listen. Jeg tror nok at denne ideen må modne - i hvert fall noen år til – før det kan bli snakk om å offentliggjøre underleverandørlistene i et så lite marked som Norge, sier Onsager.

Og hun legger til:

– Vi har startet arbeidet med etiske retningslinjer for underleverandørene, og når vi kontrollerer fabrikkene spør vi nå alltid om de er blitt kontrollert av andre. Det er meningsløst og at de ulike aktørene skal foreta parallelt samme type kontroll og ikke dele slik informasjon. På dette feltet er noe i ferd med å skje.

Sensitiv informasjon
Leverandørlisten ser ut til å være sensitiv informasjon for klesbransjens aktører av flere grunner. De har opparbeidet et eget nettverk fabrikker og kontakter som det ofte har tatt lang tid å finne frem til, og som man derfor nødig gir konkurrentene innsyn i. Men for Varner-gruppen ser det også ut til å være et spørsmål om først å rydde opp i forholdene ved fabrikkene før hemmeligholdet faller. I tillegg er de bekymret for hvordan en offentliggjøring vil virke for fabrikkene:

– Vi kommer til å følge hvilken effekt offentliggjøringen Nikes underleverandører får fremover, både for fabrikkene og for Nike. Hvis det viser seg å bli en belastning for produsentene ved at uforholdsvis mange ønsker å etterprøve Nikes retningslinjer, er det problematisk, sier CSR-manager i Varner-gruppen, Camilla Stang. Siden november i fjor har hun vært ansvarlig for arbeidet med leverandørkjeden i konsernet.

– Nike har jobbet lenge med leverandørkjeden, og har fått bedre kontroll over fabrikkene som produserer for dem. Vi er også i gang med å etterprøve våre egne standarder, og vil ikke ha noe imot åpenhet rundt de problemene som eventuelt dukker opp, sier Stang.

Hun legger ikke skjul på at de finner brudd på de etiske retningslinjene ved flere av fabrikkene som i dag produserer for Varner-gruppen, da typisk innenfor områder som overtidsarbeid og helse, miljø og sikkerhetsspørsmål.


Mer om tekstilsektoren og det norske klesmarkedet finnes i den siste Norwatch-rapporten: ”Mektige merkeklær. Leverandørkjedens jerngrep”. Den kan enten bestilles eller lastes ned som pdf-fil.

Last rapporten ned her.

Les også:

10.11.05: Hemmelighold for fall

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!