Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Clas Ohlson uten etikk

Clas Ohlson-kjeden stiller ingen etiske krav når de bestiller skruer, verktøy og elektroniske duppeditter fra underleverandører i Kina. Det kommer frem i rapporten «Handelskonge med manglende etikk» til den svenske organisasjonen SwedWatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Clas Ohlson-kjeden stiller ingen etiske krav når de bestiller skruer, verktøy og elektroniske duppeditter fra underleverandører i Kina. Det kommer frem i rapporten «Handelskonge med manglende etikk» til den svenske organisasjonen SwedWatch.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Innkjøps- og kontrollrutinene til det svenske selskapet Clas Olson er på et etisk lavmål. Til tross for en rekke rapporter om elendige arbeidsforhold i Kina, har Clas Ohlson ennå ikke innført et minimum av etiske krav til sine leverandører.

Rundt en tredjedel av vareutvalget i Clas Ohlsons butikker er produsert i Kina, men selskapet vet likevel ikke hvor og under hvilke betingelser deres varer produseres: Clas Ohlsons innkjøpssjef, Mats Bortas, innrømmer overfor SwedWatch at de ofte ikke engang vet hvilke fabrikker i Kina som produserer for dem.

En rekke rapporter om produksjon av leker, klær, sko og elektroniske varer i Kina har de siste årene pekt på de elendige arbeidsforholdene. SwedWatch-rapporten påpeker at risikoen er stor for at varene til Clas Ohlson er produsert under uetiske forhold hvor arbeidernes elementære rettigheter ikke respekteres. I Sør-Kina hvor det meste av Clas Ohlson-produksjonen skjer, er det i tillegg en utstrakt bruk av unge kinesiske gjestearbeidere som har minst kunnskap om egne rettigheter.

Gir ikke innsyn
SwedWatch har forsøkt å besøke kinesiske fabrikker som produserer varer for det svenske konsernet, men uten hell. Clas Ohlson nektet dem innsyn i sine leverandører. Men SwedWatch klarte likevel å få kontakt med to handelshus i Hong Kong som formidler varer til selskapet. Men heller ikke disse ville oppgi hvilke konkrete fabrikker som lager produktene.

Clas Ohlson bestiller alle sine varer fra rundt 800 leverandører i 30 land. Halvparten av varene produseres i Europa og resten i Asia. Etter det Norwatch kjenner til, er den asiatiske produksjonen enda større: En rekke varer som tilsynelatende kommer fra Europa er egentlig produsert i Asia. Det dreier seg om varer som Clas Ohlson bestiller fra aktører i Sentral-Europa og som selv har importert dem fra Asia.

Av de asiatiske landene er Kinas andel voksende. Ti handelshus i Hong Kong er mellomstasjon og formidler bestillingen til Clas Ohlson til flere hundre fabrikker, mange av dem i Kina.

For ett år siden besluttet styret i Clas Ohlson at de skulle utarbeide etiske retningslinjer for leverandørene, men hittil er disse ikke kommet på plass. SwedWatch skriver imidlertid at Clas Ohlson nå lover at et forslag til etiske retningslinjer vil bli fremlagt til høsten.

Clas Ohlson i Norge
Norwatch fikk ikke tak i den daglige lederen for Clas Ohlson Norge, Ola Gudbrand Aurtande, som var i Stockholm. Clas Ohlson AS henviser til det svenske moderselskapet for eventuelle kommentarer til SwedWatch-rapporten:

– Vi er heleid av moderselskapet i Sverige, og følger de policy-instruksene som kommer derfra, sier markedsansvarlig Geir Hoff til Norwatch.

Han påpeker at Clas Ohlson alltid har hatt interne etikkregler for innkjøpere om blant annet å utelukke leverandører hvor det finnes barnearbeid. Nå skal disse reglene formaliseres og videreutvikles i en egen «Codes of Conduct». Årsaken til at arbeidet med de etiske retningslinjene har gått så sent, skal være at selskapets ressurser i stor grad har gått til etableringen av et nytt, stort sentrallager.

Clas Ohlson var opprinnelig et postordreselskap, og har operert i Norge helt fra 30-tallet. I 1985 ble det opprettet et eget norsk datterselskap, og i 1991 ble det første butikkutsalget etablert. I dag har Clas Ohlson 14 butikker i Norge. Det norske datterselskapet Clas Ohlson AS eies i sin helhet av det svenske moderselskapet.

Kjeden har vokst sterkt de siste årene og profilert seg gjennom et lavt prisnivå. På seks år har Clas Ohlson seksdoblet salget i Norge fra 123 millioner i 1998 til nesten 770 millioner kroner i 2004. Etter skatt var det ordinære resultatet i fjor på 111 millioner.

Omsetningen i det svenske moderselskapet var totalt på 2,5 milliarder svenske kroner i 2004. Det var en økning på 18 prosent i forhold til året før.


SwedWatch-rapporten om Clas Ohlson ble lagt frem 7. april 2005 og finnes her

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!