Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Arnie frykter norske kuler

NorWatch avslørte i 2001 at Nammo Raufoss’ eksploderende 12.7-ammunisjon omsettes fritt på nettet. Nå har guvernør Arnold Schwarzenegger bannlyst rifla som avfyrer den. – Svært forståelig, mener Norges Røde Kors.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
NorWatch avslørte i 2001 at Nammo Raufoss’ eksploderende 12.7-ammunisjon omsettes fritt på nettet. Nå har guvernør Arnold Schwarzenegger bannlyst rifla som avfyrer den. – Svært forståelig, mener Norges Røde Kors.
Av David Stenerud
NorWatch

I januar i år vedtok staten California en lov som bannlyser sivilt salg av Barrett skarpskytterrifler. Guvernør og terminator Arnold arnold_schwarzenegger_166.jpgvil ha slutt på at en hvilken som helst 18-åring fullt lovlig kan gå på butikken å kjøpe det ekstremt kraftige våpenet. Det er tilgjengeligheten av Barrett-rifla som først og fremst gjør brannsatsammunisjonen fra Nammo Raufoss til en reell fare for det sivile amerikanske samfunnet.

I et innslag på CBSs nyhetsflaggskip 60 Minutes tidligere i år går det frem at eksperter på våpen og terrorister i USA mener skarpskytterrifla ladet med de norske dumdum-kulene kan være i stand til å skyte ned passasjerfly under landing og take-off.

60 Minutes påpeker at Nammos eskploderende 12.7-ammunisjon (.50 kaliber) fritt kan bestilles flere steder på nettet.

NorWatch-avsløring
Det var NorWatch som i oktober 2001 først kunne avsløre at hvem som helst lett kan skaffe seg den norske ammunisjonen på nettet. Vi testet den gang ut tesen i praksis:

Etter å ha foretatt et bredt søk på en generalisert søkemotor, kom NorWatch over et amerikansk debattforum hvor en deltaker skrøt av Barrett-riflas fortreffelighet i forhold til å skyte på mennesker.
Norwatch legger inn følgende enkle forespørsel på forumet: «Does anyone know where I can get my hands on some Raufoss .50 cal ammunition?»

nammo_ammunisjon_179.jpgVi får to svar i løpet av kort tid. En person anbefaler oss å dra på en stor våpenmesse den kommende helgen. Det andre svaret er imidlertid mer konkret og henviser oss til et debattforum spesielt for 12.7-entusiaster. Der får vi napp umiddelbart: En person selger Raufoss 12,7 millimeter brannsatsammunisjon, 91-årgang - det er bare å bestille!

– Alt kan stjeles
Stikk i strid med eksplisitte garantier fra den norske, halvstatlige våpenprodusenten Nammo AS, selges altså Raufoss 12.7 brannsatsammunisjon fritt på internett. Kulene kan eksplodere når de treffer menneskekroppen, og er i henhold til Petersburg-deklarasjonen erklært folkerettsstridig av Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Når det nå på ny gjøres kjent gjennom 60 Minutes at dumdum-kulene selges fritt over internett, toer imidlertid konserndirektør Johs. Norheim i Nammo sine hender, og utaler omtrent ordrett det samme som han gjorde overfor NorWatch i 2001:

– Alt kan stjeles, også ammunisjon som kun er ment til bruk i krig. Verken vi eller andre kan gardere oss mot tyveri eller andre forhold som gjør at ammunisjonen forsvinner (P4 21. januar 2005).

Schwarzenegger nei – UD ja
Mens voldsfilm-ikonet Arnold Schwarzenegger fra og med januar har tatt konsekvensen av den livsfarlige tilgjengeligheten av Barrett-rifla, er norsk UD fremdeles like uinteressert i snakke om et forbud mot den kula som uten sammenligning gjør skarpskytterrifla aller farligst.

Vi snakker om en kule som kan drepe et menneske fra svært langt hold selv om den bare skulle treffe offeret i skulderen. En kule så effektivt panserbrytende at den kan skyte ned passasjerfly. En kule som fritt kan skaffes til veie av enhver tulling eller terrorist med internettilgang.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen har i en årrekke arbeidet for å få Nammo Raufoss 12.7 mm brannsatsammunisjon erklært folkerettsstridig.

– Men vi har ikke kommet så fryktelig mye lenger i forhold til Utenriksdepartementet, innrømmer Magne Barth, som er leder for seksjon for internasjonal humanitær rett i Norges Røde Kors.

Brukt mot folk – eksploderte
Barth forteller til NorWatch at Forsvarets forskningsinstitutt har foretatt tester som imøtegår Røde Kors’ sine testkonklusjoner om at Raufoss-kulene eksloderer når de treffer menneskekroppen.

– Vi har sett resultatene, men ikke underlagsmaterialet. Det har vi bedt om å få tilgang til, men det har ikke skjedd, sier seksjonslederen til NorWatch.

Det som komplisere bildet ytterligere er at flere medierapporter i fjor viste at våpenet faktisk blir brukt mot mennesker i krig, og at ammunisjonen faktisk skal ha denne eksplosive virningen, mener Røder Kors.

– Avsløringene om at ammunisjonen kan kjøpes fritt på internett gjør det jo svært forståelig at amerikanerne ønsker å gjøre noe, avslutter Magne Barth.

Som NorWatch tidligere har avslørt, er tilgjengligheten såpass stor, også internasjonalt, at vi må gå ut fra at dumdum-kulene også er tilgjengelige for norske våpenentusiaster – eller terrorister i Norge.

DETTE ER SAKEN
September 2001: Den internasjonale Røde Kors-komiten (ICRC) fremlegger en rapport for FN i som konkluderer med at Raufoss-ammunisjonen strider mot internasjonal rett. ICRC presenterer resultater av skuddtester gjort med Raufoss-ammunisjon mot gelatin, og krever at produksjonen av de eksploderende prosjektilene må opphøre i henhold til Petersburg-deklarasjonen.

Oktober 2001: NorWatch påpeker at den halvstatlige norske våpenprodusenten Nammo AS reklamerer med at deres Raufoss 12.7 brannsatsammunisjon kan brukes i den svært tilgjengelige, treffsikre og ekstremt kraftige Barrett skarpskytterrifla. Samtidig kan NorWatch avsløre at ammunisjonen omsettes fritt på internett, til tross for Nammo-ledelsens forsikringer om det motsatte.

2002: Det amerikanske forsvaret fyller opp lageret med Raufoss 12.7 brannsatsammunisjon i forbindelse med sin krig mot terror.

Juli 2003: NorWatch avslører at Nammo har satt bort deler av 12.7-produksjonen til ikke-NATO-landet Malaysia, og at det tsjekkiske firmaet Skoda Export tilbyr dumdum-kulene til salg på en våpenmesse i Brasil.

2004: Flere kilder rapporterer om at den eksploderende ammunisjonen fra Raufoss brukes mot mennesker i Afghanistan og Irak.

2005: Staten California i USA og guvernør Arnold Schwarzenegger forbyr fritt salg av Barretts skarpskytterrifle. Røde Kors-komiten fortsetter sitt arbeid for å få den norske dumdum-kula erklært ulovlig, men får fremdeles ikke gehør hos Utenriksdepartementet.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!