Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Finansdepartementet freder atomvåpen

Det norske Finansdepartementet har ifølge svenske fondsforvaltere allerede bestemt at atomvåpenprodusenter som Lockheed Martin ikke skal selges ut av oljefondet som følge av de etiske retningslinjene. Selskapene produserer nemlig ikke selve atomsprenghodet, men det avanserte teknologiske systemet rundt selve sprengladningen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske Finansdepartementet har ifølge svenske fondsforvaltere allerede bestemt at atomvåpenprodusenter som Lockheed Martin ikke skal selges ut av oljefondet som følge av de etiske retningslinjene. Selskapene produserer nemlig ikke selve atomsprenghodet, men det avanserte teknologiske systemet rundt selve sprengladningen.Av Pia A. Gaarder
Norwatch

SISTE: – Har misforstått fullstendig

Norwatch dokumenterte allerede i 2002 at våpengiganten Lockheed Martin  har utviklet og bygget ”Trident II D5” som er verdens mest avanserte ballistiske atomrakett: Den har en rekkevidde på 7400 kilometer og kan lades med 8 uavhengige atomstridshoder med en samlet sprengstyrke 40 ganger Hiroshimabomben.

Lockheed Martin produserer den avanserte rakettkroppen, mens produksjonen av selve atomstridshodene foregår i Pantex Plant i Texas som ligger inn under det amerikanske energidepartementet. Det er her sammenstillingen av stridshodene og raketten finner sted, og det er her atomstridshoder generelt oppgraderes og bearbeides.

Men oljefondets forvaltere skal gjennom Finansdepartementet allerede våren 2004 – før de etiske retningslinjene for oljefondet ble vedtatt – ha konferert med Forsvarets forskningsinstitutt om hva som inngår i definisjonen av atomvåpenindustri.

Resultatet av undersøkelsen skal blant annet ha vært at en av de største leverandørene til det norske forsvaret, Lockheed Martin, ikke kunne betraktes som atomvåpenprodusent fordi selskapet bare leverer den avanserte rakettkroppen og ikke selve atomstridshodet til atomrakettene.

De etiske retningslinjer som utelukker kjernevåpen fra investeringsuniverset, ville følgelig dermed ikke ramme Lockheed Martin. Og det til tross for at hele den avanserte rakettkroppen er spesialbygd for å bære atomstridshoder: Uten dette transportmidlet ville atomstridshodene alene ikke kunne utgjøre noe fryktinngytende våpen.

Den samme konklusjonen skal gjelder Honeywell International som Norwatch også i 2002 dokumenterte var tungt involvert i USAs atomvåpenprogram. Honeywell er med i konsortiet BWXT Pantex Plant som på vegne av det amerikanske energidepartementet driver det sentrale atomvåpenanlegget Pantex. Gjennom datterselskapet Sandia Corporations er også Lockheed Martin inne i driften av Pantex Plant som i USA har enerett til å montere, bearbeide og oppgradere selve atomstridshodene.

Lederen for det etiske rådet, Gro Nystuen, som har i oppgave å komme med en anbefaling til Finansdepartementet på dette området, kjente overhodet ikke til at det er foretatt noen sondring. Hun var tydelig overrasket og lite begeistret for nyheten:

- Jeg kjenner overhodet ikke til at dette spørsmålet er blitt behandlet, og jeg er ikke kjent med at noen har foretatt en slik sondring. Dette er et spørsmål som vi i det etiske rådet vil ta stilling til selv, slår Nystuen fast.

Bekrefter
Det var i et intervju til svenske LO-tidningen at informasjonssjefen i det svenske Tredje AP-fonden, Pernilla Klein, sa at forvalterne av det norske oljefondet mener at våpenprodusentene Lockheed Martin og Honeywell International ikke må selges ut av fondet ettersom det ikke er snakk om å produsere selve kjernevåpenet, men systemene rundt kjernevåpenet.

LO-tidningen satte før jul søkelys mot hvorfor de svenske statlige fondene fortsatt investerer i selskap som produserer atomvåpen. Og de fikk som svar fra det tredje AP-fondet at fondet ikke har trukket seg ut av Lockheed Martin og Honeywell International etter å ha sett hvordan forvalterne av det norske oljefondet forholdt seg.

Pernilla Klein bekrefter overfor NorWatch at hun har snakket med det norske Finansdepartementet og at departementet har kommet til en slik konklusjon.

– Hvor har du disse opplysningene fra?


– Jeg snakket med Oljefondets forvaltere i det norske Finansdepartementet i fjor vår. De hadde hatt kontakt med Forsvarets forskningsinstitutt om dette, og de kom til den konklusjonen som er gjengitt i LO-tidningen, sier Klein.

– Hva slags status hadde uttalelsene om at man må skille mellom selve atomstridshodet og produksjonen av selve systemet rundt sprengladningen?

– Opplysningene kom frem under en uformell samtale med forvaltere i Finansdepartementet, forteller Klein.

Konklusjonen til Finansdepartementet er med andre ord ikke offisiell. Likevel viser hele saken at lenge før forslaget til etiske retningslinjene ble vedtatt av Stortinget og lenge før det etiske rådet har fått uttale seg, har Finansdepartementet gjort seg opp en klar mening om hvilken definisjon som skal gjelde for atomvåpenindustrien.

Det er Finansdepartementet som avgjør etter råd fra Petroleumsfondets etiske råd hvilke selskap som skal trekkes ut av oljefondet.

Det hele beror på en mistforståelse, sier Finansdepartementet. Les mer.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!