Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet øker i saksøkt tobakksindustri

Mens USAs føderale myndigheter har saksøkt landets tobakksindustri for 280 milliarder dollar, øker det norske oljefondet investeringene i tre av de saksøkte selskapene fra 2 til 2,7 milliarder kroner. Det fremgår av Petroleumsfondets årsrapport som ble fremlagt i dag.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mens USAs føderale myndigheter har saksøkt landets tobakksindustri for 280 milliarder dollar, øker det norske oljefondet investeringene i tre av de saksøkte selskapene fra 2 til 2,7 milliarder kroner. Det fremgår av Petroleumsfondets årsrapport som ble fremlagt i dag.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Amerikanske myndigheter gikk i fjor til tidenes største rettssak mot tobakksgigantene, og krevde rundt 1.750 milliarder kroner i erstatning. Men i februar ble rettssaken mot den amerikanske tobakksindustrien blokkert etter at en appelldomstol underkjente det juridiske grunnlaget for aktoratets gigantkrav. Men før amerikansk høyesterett har sagt sitt, vil de føderale myndigheters kamp for å stille tobakksindustrien til ansvar ikke være avgjort (se tidligere artikkel ).

I USA fører dermed myndighetene et beinhard oppgjør med det som aktoratet kaller femti år med misgjerninger som har påført samfunnet enorme skader. Hvert femte dødsfall i USA skyldes ifølge myndighetene helseskader på grunn av tobakksrøyking. I aktoratets lange anklageskrift fremstår bransjen som en kynisk kriminell bande som har bevisst jukset, løyet og bedratt for å skape tobakksavhengighet og få flest mulig til å røyke.

Norge øker
I Norge investerer oljefondets offentlige forvaltere derimot stadig mer penger i de saksøkte selskapene: I fjor hadde petroleumsfondet plassert to milliarder i tre av de saksøkte tobakkselskapene, nemlig Altria Group Inc (morselskapet til Phillip Morris), 1.583 millioner kroner, RJ Reynolds Tobacco Holdings, 21 millioner kroner, British American Tobacco, 464 millioner kroner.

Nå viser Petroleumsfondets årsrapport at investeringene i de samme tre selskapene har økt til 2,77 milliarder kroner. Det er en økning på over 38 prosent:

Altria Group Inc: 2.048 millioner (1.583 millioner);
Reynolds American (nytt morselskap til R.J. Reynolds Tobacco Company, Santa Fe Natural Tobacco Company Inc. og Lane Limited): 17,9 millioner (21 millioner kroner);
British American Tobacco 703,7 millioner (464 millioner kroner);

De etiske retningslinjene for oljefondet inneholder ingen krav til å utestenge tobakksindustrien som helhet. Under avstemningen om etiske retningslinjer for oljefondet i Stortinget i fjor sommer, foreslo et mindretall bestående av SV, Senterpartiet og Kystpartiet å ekskludere tobakksbransjen som helhet. Forslaget ble nedstemt med 81 mot 21 stemmer.

Stortingsflertallet sluttet seg uten forandringer til de etiske retningslinjene som Regjeringen hadde fremsatt, og som var så å si direkte avskrift av Graver-utvalgets forslag. Det var bare noen få måneder før de amerikanske myndighetene tok ut gigantsøksmålet mot tobakksbransjen.

Les også:
11.02.05 Seier til tobakksindustrien
22.09.04 Billionsøksmål mot tobakksselskap

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!