Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Seier til tobakksindustrien

Århundrets rettssak mot den amerikanske tobakksindustrien er blokkert etter at en appelldomstol har underkjent det juridiske grunnlaget for aktoratets gigantkrav på 280 milliarder dollar. Det norske oljefondet har investert 2 milliarder kroner i de saksøkte selskapene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Århundrets rettssak mot den amerikanske tobakksindustrien er blokkert etter at en appelldomstol har underkjent det juridiske grunnlaget for aktoratets gigantkrav på 280 milliarder dollar. Det norske oljefondet har investert 2 milliarder kroner i de saksøkte selskapene.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Amerikanske myndigheter gikk i fjor til tidenes største rettssak mot tobakksgigantene, og krevde rundt 1.750 milliarder kroner i erstatning. Men nå har en føderal appelldomstol i District of Columbia den 4. februar nektet myndighetene å bruke RICO-lovgivningen som rettsgrunnlag for milliardkravet.

Lovgivningen som går under navnet Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO) er ikke bare utarbeidet for gangstere og mafiavirksomhet, men den er også godt egnet til å kreve erstatning når en gruppe har inngått et organisert samarbeid for å gjennomføre forbrytelsen.

Hele gigantsøksmålet står og faller på at bestemte deler av RICO-lovgivningen kan anvendes overfor tobakksindustrien. Det er med andre ord selve bærebjelken i rettssaken mot tobakksindustrien som appelldomstolen nå undergraver.

2 mot 1
Med 2 mot 1 stemmer har domstolen i District of Columbia avgjort at de delen av RICO-lovgivningen som aktoratet baserer seg på, ikke kan anvendes i dette tilfellet. Appelldomstolen hevder at fortidig fortjeneste ikke kan brukes til utmåling av erstatningen.

Den dissenterende dommeren David S. Talot skriver, ifølge The New York Times, skarpt at flertallet i appelldomstolen har tolket RICO-lovgivningen utrolig snevert.

Dersom myndighetenes grunnlag for søksmålet ikke kan brukes, må aktoratet benytte helt andre deler av RICO-lovgivningen. Det må da bevises ikke bare at tobakksindustrien har begått ulovligheter i fortiden, men at industrien sannsynligvis også vil fortsette med ulovlig aktivitet i fremtiden - noe som er mye vanskeligere.

Fem års forbredelse
Etter å ha foreberedt saken i fem år tok det amerikanske justisdepartementet ut søksmål i fjor høst. Tobakksindustrien skulle stilles til ansvar for femti års misgjerninger som har påført samfunnet enorme skader. Hvert femte dødsfall i USA skyldes ifølge myndigheten helseskader på grunn av tobakksrøyking. I aktoratets lange anklageskrift fremstår bransjen som en kynisk kriminell bande som har bevisst jukset, løyet og bedratt for å skape tobakksavhengighet og få flest mulig til å røyke.

Bransjen beskyldes blant annet for å ha bevisst skjult sannheten om skadevirkningene av røyking; for å ha kjøpt og betalt forskere til å fremsette manipulerte forskningsresultater som  ”motbeviste” at røyking fører til kreft; og for å ha drevet ulovlig markedsføring med barn som målgruppe.

Siste ord i saken er ennå ikke sagt. Det er forventet at aktoratet vil bringe appelldomstolens vurdering inn for USAs høyesterett.

Tidligere artikler:

22.09.04 Risikabel tobakk for oljefondet
En mer omfattende artikkel om samme sak ble publisert på NorWatch-sidene i Folkevett nr.5/2004:
Billionsøksmål mot Oljefond-tobakk

FAKTA

De føderale myndighetene har anklaget følgende selskap: Altria Group Inc.; Philip Morris USA Inc.; R.J. Reynolds Tobacco Co.; Brown & Williamson Tobacco Corp. (som har slått seg sammen med R.J. Reynolds); British American Tobacco (Investments) Ltd., Lorillard Tobacco Co. og Liggett Group Inc. Anklagene rammer også tobakksindustriens egme forsknings- og informasjonsinstitutter Council for Tobacco Research-U.S.A. Inc.; og Tobacco Institute.

Det norske oljefondet har investert over fire milliarder kroner i tobakksindustri (se egen artikkel ). To milliarder er investert i tre av de amerikanske selskapene som ifølge aktoratet skulle ut med den enorme erstatningssummen, nemlig Altria Group Inc (Phillip Morris), 1583 millioner kroner, RJ Reynolds Tobacco Holdings, 21 millioner kroner, British American Tobacco, 464 millioner kroner (ifølge Petroleumsfondets sist tilgjengelige årsrapport som ble offentliggjort i mars 2004).

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!