Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tre kilo kjøtt som lønn

Hver fredag mottar 3000 kommuneansatte i den uruguayanske regionen Rocha tre kilo kjøtt og noen småpenger istedenfor lønn. Slik har det vært i fire år. Befolkningen håper fortsatt at det norske selskapet Gabro Stone skal komme dem til unnsetning.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Hver fredag mottar 3000 kommuneansatte i den uruguayanske regionen Rocha tre kilo kjøtt og noen småpenger istedenfor lønn. Slik har det vært i fire år. Befolkningen håper fortsatt at det norske selskapet Gabro Stone skal komme dem til unnsetning.

Av Pia A. Gaarder
NorWatch

NorWatch har tidligere skrevet om intensjonsavtalen som det ukjente norske selskapet Gabro Stone har underskrevet med fylkesordføreren i Rocha. Opposisjonen er redd for at hele prosjektet om å etablere et gigantisk turist og næringssenter i regionen, er en ren svindelaffære. Prosjektet til nesten en halv milliard norske kroner drives av den mektige fylkesordføreren alene med minimalt innsyn, og uavhengige advokater sier at intensjonsavtalen er vag og at den inneholder svært tvilsomme passasjer som kan misbrukes.

gabro_stone_demonstrasjon_250.jpgDa opposisjonen i fjor vår oppdaget at Gabro Stones representant i Uruguay, Julio Serio, var tidligere straffedømt i Sverige – for å ha stjålet hele kassen til den lokale LO-avdelingen i Sölvisborg, økte skepsisen til avtalen ytterligere. Og da NorWatch fant ut at styreformann for Gabro Stone, Kjell Amundsen, var kastet ut av advokatforeningen for alvorlig mislighold av sine klientkontoer og at han er etterforsket av norske Økokrim, gjorde heller ikke dette saken bedre.

Vil ikke svare
Fortiden til Serio og Amundsen trengte ikke å ha noen betydning, dersom prosjektet var solid, finansieringen god og det eksisterte en åpenhet rundt alle aspekter ved prosjektet. Men i snart åtte måneder har Gabro Stones ledelse lovet å komme til Rocha, for blant annet å forklare hvordan investeringene skal finansieres – uten å dukke opp.

Investeringsplanene i Uruguay blir fulgt av visepresidenten i selskapet, svensken Sten Bergkvist. Men han vil ikke diskutere prosjektet offentlig. Da NorWatch fikk tak i Bergkvist på telefon, ville han ikke svare på spørsmål som ikke ble oversendt skriftlig på faks – noe som ble gjort umiddelbart.Dagen etter kom følgende korte svar tilbake på faks fra Bergkvist:

- Som du forstår kan vi av forretningsetiske og av hemmelighetsgrunner ikke kommentere pågående og avsluttede forretninger. Takker på forhånd for din forståelse og viste interesse.

- Tre kilo kjøtt
gabro_stone_bruno_190.jpgI høst var nestlederen i de kommuneansattes fagforening i Uruguay (Federacion Nacional de Municipales), Hector Bruno, på besøk i Norge. Han er selv fra Rocha, og kunne fortelle hvor dyp krisen i regionen er:

- Rocha skylder nesten fem millioner dollar til sine 3000 ansatte. Pengene er akkumulert over fire og et halvt år. De ansatte har i denne tiden ikke fått lønn. Hver fredag får de derimot tre kilo kjøtt pluss en sum som tilsvarer 50 norske kroner. Og det holder til å kjøpe litt mat. Folk bor hos slektninger og venner. De kan ikke betale husleie. De som hadde huslån, har for lengst måttet gå fra alt. Rocha-regionen omfatter 35.000 personer, og hele regionen venter på pengene som skulle komme fra Gabro Stone. Situasjonen er så prekær at folk ønsker å tro på løftene til det norske selskapet, forteller Bruno.

Aldri hørt om Gabro Stone
Representanter for fagforeningene i Rocha har også møtt ledelsen i det nasjonale økonomidepartementet. Og Bruno kunne fortelle at departementet aldri har hørt om Gabro Stone og gigantprosjektet, og det til tross for at alle utenlandske investeringer må gå gjennom dette departementet.

- Heller ikke 2-3 andre direktorater som utenlandske investeringer må passere, hadde hørt om prosjektet, sier Bruno.

Han forteller videre at Lucio Caceres, tidligere minister for transport og offentlige arbeider, og nå leder for arbeidslovgivningskommisjonen, hadde ledd og sagt at hele prosjektet var en bløff. Caceres hadde understreket at dersom investeringene er så store og seriøse, ville sentralregjeringen være de første som fikk vite om det.

- Hvorfor griper ikke sentralregjeringen i Uruguay inn for å hjelpe Rocha ut av uføret i og med at regionen er så spesielt vanskelig stilt?

- Det er politisk vanskelig, og ville innebære å sette sluttstrek for det lokale selvstyret i Uruguay. Et inngrep overfor Rocha kunne skape en presedens og starte et angrep på den desentraliserte kommunesystemet. Problemet i Rocha har også politiske årsaker. Fylkesordføreren er direkte valgt og har stor makt i Uruguay. I Rocha er fylkesordføreren av et annet parti enn den nasjonale presidenten. Sentralmyndighetene i Uruguay har alltid manipulert med pengestøtten alt etter hvor de har politisk støtte. Dette har gjort at Rocha av politiske årsaker har fått mindre penger fra staten, forteller Bruno.

Valg i mai
Nyvalget i Uruguay 31. oktober i fjor kan dermed få betydning for situasjonen i Rocha. For valget innebærer at det blir et radikalt skifte i både presidentstolen og landets regjering – for presidenten er samtidig statsminister. Den nyvalgte presidenten Tabaré Vásques er representant for sentrum-venstrekoalisjonen EP-FA-NM (Encuentro Progresista-Frente Amplio-Nueva Mayoría), og skal innsettes 1. mars 2005.

Vásques vant presidentvalget overlegent med 51 prosent av stemmene mot den konservative kandidatens 34 prosent. Han vil dermed overta presidentembetet etter Jorge Batlle Ibanez fra det konservative partiet Colorado.

Men Rochas fremtid er også avhengig av hvem som vinner lokalvalget i mai.

- Mye tyder på at Gabro Stone investeringene vil bli brukt som argument i valgkampen til våren. Sannsynligvis vil det derfor ikke komme frem nye elementer i denne saken før lokalvalget nærmer seg, sier José Cáceres, leder for Latin-Amerikagruppene i Norge.


FAKTA
Fylkeskommunen Rocha i Uruguay er på konkursens rand og skylder egne ansatte og leverandører over 10 millioner dollar.

Fylkesordføreren Irineu Riet Correa inngikk i fjor en avtale med det norske selskapet Gabro Stone AS som innebærer at gjelden saneres og at det bygges ut næringsvirksomhet for rundt 60 millioner dollar i områder rundt kystbyen La Paloma som hører inn under Rochas administrasjon.

Ifølge fylkesordføreren selv vil de samlede investeringene i hele Rocha beløpe seg til ikke mindre enn 2,5 milliarder dollar i løpet av 10 år.

Gabro Stone AS ble opprettet høsten 2003. I Brønnøysundregistret står det at formålet med Gabro Stone AS er «kjøp og salg av fast eiendom, eksport av vann og steinprodukter samt å interessere seg for deltakelse i selskaper med lignende virksomhet».

Styret i Gabro Stone består av to personer, Kjell Amundsen som er daglig leder og styreformann, og vara-medlemmet Sten Bergkvist. Selskapet har adresse hos «Kjell Amundsen Consulting».

 

SISTE OM GABRO STONE -Oppløsning av selskapet

23.12.2006 ble det registrert et kreditorvarsel i Brønnøysunregistrene for oppløsning av selskapet Gabro Stone AS. Kjell Amundsen ble samtidig oppført som leder for avviklingsstyret. Selskapet er i september 2008 fortsatt registrert i Brønnøysund, men både revisor og styrets leder står oppført som fratrådt.

Tidligere artikler om saken
25.05.04 Uruguay frykter norsk svindel
01.06.04 Uruguay-politikere ikke informert
10.06.04 Etterforskes av Økokrim
11.06.04 Ikke frikjent likevel
14.01.05 Tre kilo kjøtt som lønn

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!