Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Statoil vil ta kjøkkenveien inn i Irak

Konserndirektør i Statoil, Peter Mellbye, bekrefter overfor NorWatch at selskapet har inngått en intensjonsavtale med det tyrkiske statsoljeselskapet TPAO om sammen å utforske og utvinne olje i Irak.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Konserndirektør i Statoil, Peter Mellbye, bekrefter overfor NorWatch at selskapet har inngått en intensjonsavtale med det tyrkiske statsoljeselskapet TPAO om sammen å utforske og utvinne olje i Irak.


Av David Stenerud
NorWatch

– Vi har diskutert mulighetene for et samarbeid, og vi er enige om å se videre på situasjonen i Irak med en intensjon om å gjøre noe sammen, sier konserndirektør for internasjonal undersøkelse og produksjon i Statoil, Peter Mellbye til NorWatch.

Mellbye bekrefter dermed opplysningene som kommer frem i en artikkel fra det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

– Norske Statoil og Turkish Petroleum Corp. (TPAO) vil sammen utforske og utvinne olje i Irak og andre land, sa den tyrkiske energiministeren, Hilmi Guler til byrået etter å ha hatt samtaler med olje- og energiminister Thorhild Widvey i Norge oktober i år.

– Hvor fort tror du Statoil kan starte i Irak?

– Det er et valg i januar, men situasjonen er så vidt usikker, at det er viktig å fortsette å utrede mulighetene, og ikke basere seg på timing, forklarer konserndirektør Mellbye.

Norsk interessegruppe
Statoil holder fremdeles muligheten åpen for å innta Irak via hovedinngangen:

– Det pågår fortsatt en dialog mellom norske myndigheter og de provisoriske irakiske styresmaktene, som bidrar til en kartlegging av ressurssituasjonen og legger grunnlag for en forstandig forvaltning. Vi er selvfølgelig også en del av dette, forteller konserndirektøren.

Den norske interessegruppen for utforskning og utvinning i Irak består, foruten Statoil, blant andre av Oljedirektoratet og Hydro.

Tyrkiske relasjoner
– Det som er interessant med TPAO er at de har et sett av relasjoner i Irak fra før. Dessuten har vi allerede samarbeid med dem, blant annet i Aserbajdsjan, forklarer Mellbye.

Konserndirektøren tør ikke å spekulere i hvilke av veiene inn i Irak Statoil mest sannsynlig vil ende opp med å ta.

- Det kan bli begge deler, sier Peter Mellbye til NorWatch.

Kontroversielt
Inntoget av utenlandske oljeselskaper i Irak er svært kontroversielt internasjonalt. Flere aktivister, deriblant den kjente kanadiske journalisten og aktivisten Naomi Klein har sammenliknet situasjonen med et væpnet ran, hvor man først bomber landet og så stjeler rikdommene.

Her hjemme har blant andre Attac tatt kraftig til orde for at Statoil skal holde seg unna Irak:

«Statoil vil med rette kunne kalles en krigsprofitør dersom de nå går inn i Irak. Statoil bør derfor holde fingrene fra fatet,» heter det i en erklæring fra organisasjonen.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -