Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etikk-leder anmeldt for million-underslag

Daglig leder i stiftelsen for rettferdig og etisk handel, Max Havelaar ble fredag anmeldt av sitt eget styre for underslag av anslagsvis én million kroner.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Daglig leder i stiftelsen for rettferdig og etisk handel, Max Havelaar ble fredag anmeldt av sitt eget styre for underslag av anslagsvis én million kroner.Av David Stenerud
NorWatch

LES OGSÅ: Geelmuyden: – Ødelegger merkevaren

«Styret i Stiftelsen Max Havelaar Norge har i styremøtet onsdag 27. oktober besluttet å anmelde daglig leder på grunn av mistanke om alvorlige økonomiske misligheter. Forholdene ble oppdaget 14. oktober i forbindelse med en rutinemessig gjennomgang av bankbilag mens daglig leder hadde høstferie. Daglig leder erkjente økonomiske misligheter i et møte med styreleder 15. oktober og ble umiddelbart suspendert.»

Det skriver styreleder i Max Havelaar, Fredrik Glad-Gjernes i en pressemelding fredag.

Styret i Max Havelaar leverte fredag en anmeldelse av daglig leder – som stiftelsen ber om at ikke blir navngitt på grunn av sin psykiske tilstand – til Oslo politidistrikt.

Det er revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PWC) som har utarbeidet rapporten som har gitt grunnlag for anmeldelsen av daglig leder. Ifølge pressemeldingen kan det dreie seg om underslag på én million kroner i perioden 2002 til 2004.

Rettferdig handel
Max Havelaar er gjennom en årrekke kjent som merkevare og leverandør av etiske, såkalt rettferdige produkter, som kaffe, te, bananer, appelsinjuice og ris til utsalg i flere av de største dagligvarekjedene i Norge.

Max Havelaar-merket garanterer, ifølge stiftelsens egne hjemmesider, at småprodusenter og plantasjearbeidere i utviklingsland får gode handelsbetingelser og tryggere sosiale vilkår. Gjennom ordninga får bøndene direkte tilgang til vestlige markeder. Dette gir mulighet til vekst og utvikling - til beste for mennesker og miljø, heter det.

Styret i Max Havelaar beklager meget sterkt det som har skjedd, men understreker at de økonomiske mislighetene ikke har berørt bøndene som selger sine produkter gjennom Max Havelaar-systemet.

Mange organisasjoner bak
Max Havelaar Norge ble stiftet 20. juni 1997 av organisasjone Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Framtiden i våre hender, Det Kgl. Selskap for Norges Vel, Kirkens Nødhjelp, Alternativ Handel, Norges Bondelag, Verdens naturfond WWF, Handel og Kontor, Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund, Kirkerådet, Frikirkens globale informasjon.  Andre organisasjoner tilknyttet Max Havelaar: PRESS, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond(SAIH), Norges Bygdekvinnelag.

Informasjonsansvarlig i Max Havelaar Ragnhild Hammer er konstituert som daglig leder i stiftelsen inntil videre.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!