Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Billionsøksmål mot Oljefond-tobakk

Amerikanske myndigheter har saksøkt landets tobakksindustri for 1.915 milliarder kroner, og truer dermed å kjøre hele industrien i grøfta. Det norske oljefondet har investert to milliarder kroner i tre av de saksøkte selskapene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Amerikanske myndigheter har saksøkt landets tobakksindustri for 1.915 milliarder kroner, og truer dermed å kjøre hele industrien i grøfta. Det norske oljefondet har investert to milliarder kroner i tre av de saksøkte selskapene.


Av Pia A. Gaarder
Publisert på NorWatch-sidene i Folkevett nr.5/2004

Hverken den norske regjeringen eller Stortingets flertall ville fjerne tobakksindustrien fra Oljefondet. Forslaget om å utelukke tobakksbransjen ble nedstemt da de etiske retningslinjene for Petroleumsfondet ble vedtatt i juni. Men nå har amerikanske føderale myndigheter gått til århundres søksmål mot landets tobakksindustri og krever ikke mindre enn 280 milliarder dollar i straff for «en svindel som fortsetter til dags dato». Taper industrien, vil det bety fullstendig økonomisk ruin.

Det amerikanske justisdepartementet har forberedt saken i fem år, og stiller nå tobakksindustrien til ansvar for femti års misgjerninger som har påført samfunnet enorme skader. Hvert femte dødsfall i USA skyldes, ifølge myndighetene, helseskader på grunn av tobakksrøyking.

I aktoratets lange anklageskrift etterlates ikke tobakksindustrien et fnugg av ære. Bransjen fremstår en kynisk, kriminell bande som bevisst har jukset, løyet og bedratt for å skape tobakksavhengighet og få flest mulig til å røyke.

Kriminelt samarbeid
Industrien beskyldes for å ha etablert et bransjesamarbeid for å bedra opinionen og undergrave troverdigheten til forskningen som viste at røyking er helsefarlig. Tobakksprodusentene har tilført røyken substanser for å bevisst gjøre røkerne enda mer avhengig av nikotin. Bransjen har direkte skjult sannheten om skadevirkningene av både røyking og passiv røyking og om nikotinens vanedannende effekter, og den har kjøpt og betalt forskere til å fremsette tilsynelatende vitenskapelige argumenter for å benekte at røyking kan føre til kreft.

Videre har tobakksprodusentene unnlatt å utvikle mindre skadelige sigaretter i frykt for at dette ville være en innrømmelse av at vanlige sigaretter er skadelige, og de har ulovlig iverksatt markedsføringskampanjer med barn som målgruppe.

Rettssaken skal avgjøres av en eneste dommer, Gladys Kessler. Aktoratet ønsker å få tobakksindustrien dømt under lovgivningen som går under navnet Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act eller RICO. Ikke bare er denne lovgivningen utarbeidet for gangster og mafia-virksomhet, men den er også godt egnet til å kreve erstatning når en gruppe har inngått et organisert samarbeidet for å gjennomføre forbrytelsen.

Selskapene under anklage er Altria Group og datterselskapet Philip Morris USA, R.J. Reynolds Tobacco Co., Brown & Williamson Tobacco Corp. (som har slått seg sammen med R.J. Reynolds), British American Tobacco Ltd., Lorillard Tobacco Co. og Liggett Group Inc. Anklagene rammer også tobakksindustriens egne forsknings- og informasjonsinstitutter Council for Tobacco Research-U.S.A. Inc. og Tobacco Institute.

God norsk investering
Forvalterne av det norske oljefondet har lenge ansett tobakksindustrien som en meget god investering. NorWatch kunne i mars dokumentere at oljefondet i fjor nesten tredoblet sine investeringer i tobakk fra 1,5 til over 4 milliarder kroner.

To milliarder, eller halvparten av disse tobakksinvesteringene, står i tre av de amerikanske selskapene som nå risikerer å måtte ut med enorme erstatninger, nemlig Altria Group Inc (morselskapet til Phillip Morris), 1.583 millioner kroner, RJ Reynolds Tobacco Holdings, 21 millioner kroner, British American Tobacco, 464 millioner kroner.
Til tross for at den amerikanske tobakksbransjen fremstår som en organisert kriminell bande selv for det amerikanske justisdepartementet, har hverken den norske regjering eller det norske stortinget villet kaste tobakksindustrien som bransje ut av Oljefondet.

Da Stortinget i juni sa ja til Regjeringens forslag til etiske retningslinjer for Oljefondet, forslo et lite mindretall bestående av SV, Kystpartiet og Senterpartiet at tobakksbransjen som helhet skulle ut av Oljefondets investeringsunivers. Dette forslaget ble nedstemt med 81 mot 21 stemmer. Flertallet fulgte regjeringens forslag som gjenspeilte så å si ordrett Graver-utvalgets innstilling til etiske retningslinjer for Petroleumsfondet. Graver-utvalget hadde vært delt i synet på om tobakksbransjen skulle ekskluderes, og anbefalte derfor ikke uttrekk for hele bransjen.

Dobbeltmoral
Norge mistet dermed en gyllen sjanse til å gå foran internasjonalt, og til å sette sluttstrek for sin dobbeltmoral på røykefronten: For på en side utpeker myndighetene røyking til et av de største helseproblemene i landet og bruker tobakksindustriens bevisste strategi for å skape tobakksavhengighet som argument i sin anti-røykekampanje. På den annen side setter Norge ikke mindre enn fire milliarder kroner av Oljefondets midler i internasjonal tobakksindustri hvorav to milliarder i tre av de amerikanske selskapene som nå er anklaget for grov svindel og løgn.

Men om etiske argumenter ikke har ført til at tobakksindustrien ekskluderes fra Oljefondets investeringsunivers, kan da harde økonomiske årsaker bli avgjørende? For selv om rettssaken vil ta lang tid og konkursen ikke står rett rundt hjørnet, vil den negative omtalen og hele erstatningsspørsmålet henge over de amerikanske tobakksgigantene i lang tid fremover.

Norges Bank vil på NorWatchs forespørsel ikke kommentere om de kommer til å trekke seg ut på grunn av rene økonomiske kriterier.
– Vi uttaler oss om de konkrete investeringene utelukkende gjennom årsrapporten, sier informasjonsdirektør Poul Henrik Poulsson i Norges Bank.

Lønnsom risiko?
Uten etiske retningslinjer er det aksjemarkedets vurderinger som gjelder for forvalterne av Oljefondet. Og i denne merkverdige verdenen kan risiko på kort sikt være et gode, og et søksmål faktisk lønnsomt. Aslak Skancke som leder SRI-avdelingen i Storebrand tror ikke at søksmålet vil kaste sjokkbølger inn i aksjemarkedet:

– Hele saken har jo vært såpass oppe i dagen lenge, at søksmålet nok allerede er priset inn i aksjekursen. Aksjemarkedet har jo en del paradokser, nemlig at det kortsiktig nå kan bli lønnsomt å sitte på tobakksaksjer. I andre tilfeller hvor det er blitt reist søksmål, har nemlig selskapene valgt å betale ut store deler av kontantbeholdningen til aksjeeierne, nettopp for å ikke bli sittende med midler som kan beslaglegges, forteller Skancke.

Storebrand selv investerer ikke i tobakksindustrien.

– Tobakk er vel det eneste produktet på markedet som ved riktig bruk garantert fører til helseskader. Tobakk ble formelt utelukket fra våre investeringer i 2001. Vi er et livsforsikringsselskap og vil ikke støtte tobakksindustrien slik man gjør når man investerer i tobakk, sier Skancke.

Han tror imidlertid ikke at tobakksindustrien vil gå under med det første:

– Tobakksindustrien satser på nye store markeder som Kina hvor de forsøker å få enda flere til å røyke. Så til tross for rettssaken vil jeg nok ikke spå en rask død for tobakkselskapene, konkluderer Skancke.

Men om gigantsøksmålet ikke blir et økonomisk problem for Oljefondets forvaltere, kan mengden av dokumentasjon om bransjens overgrep gjøre tobakksinvesteringene til et politisk problem. Spørsmålet er hvor lenge norske politikere kan tillate at Norges felles formue bygges opp gjennom investeringer i en industrigren som svart på hvitt er en av verdens mest kyniske og umoralske bransjer.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!