Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stolt versting-eier

Stolt Sea Farm får børs-applaus for fusjonen med nederlandske Nutreco. Samtidig settes miljø- og arbeidsforhold-imaget på prøve: Nutreco er selve «Verstingen» i internasjonal oppdrettsindustri.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Stolt Sea Farm får børs-applaus for fusjonen med nederlandske Nutreco. Samtidig settes miljø- og arbeidsforhold-imaget på prøve: Nutreco er selve «Verstingen» i internasjonal oppdrettsindustri.


Av David Stenerud
Norwatch

Denne uken ble det kjent at norske Stolt Sea Farm fusjonerer med den nederlandske oppdrettsgiganten Nutreco. Det nye selskapet får det allerede innarbeidede navnet Marine Harvest og blir verdens desidert største oppdrettsselskap.

Nutreco vil eie 75 prosent av Marine Harvest. Resten tilfaller Stolt Sea Farms morselskap Stolt-Nielsen.

Nyheten førte i midten av september til en svært gledelig oppgang for Stolt-Nielsen S.A på Oslo Børs.

Gode økonomiske prospekter, altså. Men utsikten på imagesiden virker mere tilsølt – i alle fall hvis vi snakker om miljø og arbeidsforhold.

Sultestreik og forurensning
Nutreco er nemlig uten sammenligning det oppdrettsselskapet i verden som gjennom de siste årene har fått mest kritikk fra internasjonal miljøbevegelse for sine virksomheter i Skottland, Irland, Canada, Japan, Australia, Norge og Chile.

  • I august 2002 sultestreiket arbeidere ved et Marine Harvest-anlegg i Chile i protest mot de dårlige lønningene. Resultat: 60 arbeidere ble oppsagt.
  • I fjor ble Nutreco ilagt en bot på 1800 dollar for ulovlige bruk av det parasittbekjempende kjemikaliet malachite grønn.
  • Den nederlandske organisasjonen Milieudefensie (Friends of the Earth) bemerker at Nutreco betaler under minstelønn i Chile, til tross for at selskapet hevder det motsatte.
  • Organisasjonen kritiserer i harde ordelag selskapet for overdreven bruk av antibiotika og massiv havforurensning.
  • Nutreco beskyldes i rapporten «Closing the Net on Sea Cage Fish Farming» fra august 2003 for alvorlig forurensende virksomhet i alle land selskapet opererer.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!