Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stolt versting-eier

Stolt Sea Farm får børs-applaus for fusjonen med nederlandske Nutreco. Samtidig settes miljø- og arbeidsforhold-imaget på prøve: Nutreco er selve «Verstingen» i internasjonal oppdrettsindustri.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Stolt Sea Farm får børs-applaus for fusjonen med nederlandske Nutreco. Samtidig settes miljø- og arbeidsforhold-imaget på prøve: Nutreco er selve «Verstingen» i internasjonal oppdrettsindustri.


Av David Stenerud
Norwatch

Denne uken ble det kjent at norske Stolt Sea Farm fusjonerer med den nederlandske oppdrettsgiganten Nutreco. Det nye selskapet får det allerede innarbeidede navnet Marine Harvest og blir verdens desidert største oppdrettsselskap.

Nutreco vil eie 75 prosent av Marine Harvest. Resten tilfaller Stolt Sea Farms morselskap Stolt-Nielsen.

Nyheten førte i midten av september til en svært gledelig oppgang for Stolt-Nielsen S.A på Oslo Børs.

Gode økonomiske prospekter, altså. Men utsikten på imagesiden virker mere tilsølt – i alle fall hvis vi snakker om miljø og arbeidsforhold.

Sultestreik og forurensning
Nutreco er nemlig uten sammenligning det oppdrettsselskapet i verden som gjennom de siste årene har fått mest kritikk fra internasjonal miljøbevegelse for sine virksomheter i Skottland, Irland, Canada, Japan, Australia, Norge og Chile.

  • I august 2002 sultestreiket arbeidere ved et Marine Harvest-anlegg i Chile i protest mot de dårlige lønningene. Resultat: 60 arbeidere ble oppsagt.
  • I fjor ble Nutreco ilagt en bot på 1800 dollar for ulovlige bruk av det parasittbekjempende kjemikaliet malachite grønn.
  • Den nederlandske organisasjonen Milieudefensie (Friends of the Earth) bemerker at Nutreco betaler under minstelønn i Chile, til tross for at selskapet hevder det motsatte.
  • Organisasjonen kritiserer i harde ordelag selskapet for overdreven bruk av antibiotika og massiv havforurensning.
  • Nutreco beskyldes i rapporten «Closing the Net on Sea Cage Fish Farming» fra august 2003 for alvorlig forurensende virksomhet i alle land selskapet opererer.

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!