Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bryllup til millioner - kassadame til 7 kroner

Mens Stein Erik Hagen feirer stasbryllup i Larvik for flere titalls millioner kroner, sitter kassadamene på Rimi i Vilnius og puncher tomatbønner for knappe 7 kroner timen. Rimi er lønnsversting i Litauen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mens Stein Erik Hagen feirer stasbryllup i Larvik for flere titalls millioner kroner, sitter kassadamene på Rimi i Vilnius og puncher tomatbønner for knappe 7 kroner timen. Rimi er lønnsversting i Litauen.


Av David Stenerud
NorWatch

Lørdag 12 juni gifter dagligvarekongen Rimi-Hagen seg med skogeiendom-baronesse Mille-Marie Treschow. Ifølge Aftenposten vil bryllupet koste paret flere titalls millioner kroner.

Finansbladet Kapital utropte i fjor Stein Erik Hagen til Norge fjerde rikeste, med verdier på 9,1 milliarder kroner. Hans kommende hustru endte i fjor på 29. plass med respektable 1,6 milliarder kroner i verdier.

Størsteparten av Hagens formue ligger i Canica. Familieselskapet eier 20 prosent i det nordiske dagligvarekonsernet ICA, som også omfatter Rimi, som Hagen selv bygde opp.

Milliardærer verdig
Bryllupsselskapet lørdag skal holdes på den 76 rom og 2302 kvadratmeter store herregården Fritzøehus i Larvik, og blir nok både milliardærparet og deres celebritets-«venner» verdig.

Blant de 300 gjestene som er ventet til Larvik lørdag er statsminister Kjell Magne Bondevik, finansminister Per Kristian Foss, samt, melder VG fredag, næringsminister Ansgar Gabrielsen og miljøvernminister Børge Brende.

Larvik kommune har bestemt at de vil flagge i anledning det storslåtte bryllupet.

Luselønn i  Rimi Litauen
Børje Furunes ved norske Handel og Kontor (HK) jobber spesielt i forhold til de norske matvarekjedene i Baltikum. Når NorWatch snakker med ham fredag er han tilfeldigvis i selskap med en kvinne fra Litauen, og kan fortelle at en ansatt ved kassa på Rimi i hennes hjemland tjener rundt 450 lita i måneden. Det tilsvarer så vidt i overkant av 1000 kroner – omregnet; knappe 7 kroner i timen.

– Da jeg møtte Rimi-ledelsen i Litauen nylig fikk jeg se statistikker som viste at Rimi ligger under sine litauiske konkurrenter når det gjelder lønn. Rimi forsvarer dette med at de kan tilby et bedre arbeidsmiljø med nyere bygninger, bedre fasiliteter og andre ordninger, sier HKs Børje Furunes til NorWatch.

NorWatch får bekreftet samtlige av Furunes’ opplysninger fra konserntillitsvalgt i ICA Norge, Johnny Sletvold.

Jobber for tariff
Bare om lag femten prosent av arbeidstakerne i Litauen er fagorganiserte, ifølge LOs internasjonale avdeling. I Norge er halvparten fagorganiserte, mens mellom 70 og 80 prosent er tilknyttet fagforeninger i Sverige og Danmark.

Sammen med sine nordiske søsterorganisasjoner, har norske Handel og Kontor lenge forsøkt å få i gang en prosess som skal lede til en tarifflønnsordning i de tre baltiske landene. Det nylig inngåtte EU-medlemskapet til de tre landene har hjulpet til at prosessen nå er i gang, selv om den langt fra er sluttført.

– Vi har strevd litt. Det har ikke vært enkelt, for å uttrykke det diplomatisk, forklarer Børje Furunes i HK.

Markedsleder
Rimi har, ifølge opplysninger på sine hjemmesider, i dag 17 supermarkeder og to såkalte hypermarkeder i Litauen. I tillegg er kjeden markesleder i Latvia, med 65 butikker. I Estland har Hagen foreløpig fem butikker.

NorWatch får bekreftet at både fra HKs Furunes og fra Olav Ofstad i LOs internasjonale avdeling at nivåene for lønn og kjøpekraft er om lag de samme i alle de tre landene.

Det var fredag ettermiddag ikke mulig for NorWatch å komme gjennom til Rimis informasjonsavdeling for en kommentar til denne saken.

PS.  Stein Erik Hagen ønsker å selge posten i ICA, men har ennå ikke innkassert de 7 milliarder kronene eller mer andelen anslås å være verdt.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!