Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ikke frikjent likevel

Gabro Stones representant i Uruguay, Julio Serio, anket aldri dommen i Sverige på halvannet års fengsel, slik han selv hevder. Det opplyser Blekinge Tingsrätt i Sverige til NorWatch. Serio ble dømt for blant annet for å ha stjålet utviklingspenger til et prosjekt i Romania.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Gabro Stones representant i Uruguay, Julio Serio, anket aldri dommen i Sverige på halvannet års fengsel, slik han selv hevder. Det opplyser Blekinge Tingsrätt i Sverige til NorWatch. Serio ble dømt for blant annet for å ha stjålet utviklingspenger til et prosjekt i Romania.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Det vakte stor oppsikt i Uruguay i mai da det kom frem at Julio Serio i 1995 var straffedømt for svindel, tyveri og underslag i Karlshamn i Sør-Sverige. For gjennom selskapet Inver SA representerer Julio Serio det norske selskapet Gabro Stone AS i Uruguay, og står i første linje i forhandlingene med fylkeskommunen Rocha om et gigantisk investeringsprosjekt på 70 millioner dollar.

Selv om dommen mot Serio falt for ni år siden og er oppgjort i rettsvesenet, skapte opplysningen likevel sterk kritikk av fylkesordføreren i Rocha for å ha inngått en kontrakt med selskap og personer uten først å undersøke hvem og hva det dreide seg om.

Ifølge den uruguayanske riksavisen La Republica hevder Serio selv å ha sittet bare en uke i svenske fengsler og ha blitt frikjent da hans advokat gikk videre med saken i rettsvesenet. Han skal også planlegge å saksøke dem som har spredt ryktet om at han var tidligere straffedømt.

Men Julio Serio anket aldri dommen i 1995, og ble sittende tiden ut:

– Serio anket aldri dommen. Han ble dømt til halvannet års fengsel. Ut fra datidens regler skulle man sone bare halvparten, det vil si ni måneder. Deretter trakk man bort 195 dager for tiden i varetekt. Til sammen satt Julio Serio dermed litt over to måneder i fengsel, får NorWatch opplyst av Blekinge Tingsrätt i Sør-Sverige.

Tømte LO-konti
Julio Serio var i 1992 en svensk lokal toppolitiker og LO-leder. I løpet av en natt tømte han det lokale LO-avdelingens bankkonti for over 350.000 svenske kroner, renset LO-kontoret for utstyr og stakk av gårde til hjemlandet Uruguay sammen med kone og barn.

I en container hadde han sendt familiens møbler, samt en bil og to motorsykler som var blitt betalt med sjekker uten dekning. Med i dragsuget hadde Serio tatt med seg 219.000 kroner som LO-seksjonen hadde fått fra SIDA (svensk motstykke til NORAD) for et prosjekt i Romania. LO-avdelingen var i sjokk, sto ribbet tilbake og måtte låne penger til fortsatt drift.

Svensk politi utstedte en internasjonal arrestordre på Serio, men Sverige manglet en utleveringsavtale med Uruguay. Først i 1995 ble han tatt mens han var innom den svenske ambassaden i Argentina. Ifølge artikler i den svenske lokalavisen Sydöstran fra den tiden savnet kona og barna Sverige og skulle fornye passene. Sjefsetterforskeren Kristina Moberg hadde gjennom svensk UD fått vite om avtalen på ambassaden i Buenos Aires og varslet argentinsk politi.

Tidligere artikler om saken
25.05.04 Uruguay frykter norsk svindel
01.06.04 Uruguay-politikere ikke informert
10.06.04 Etterforskes av Økokrim
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!