Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stoppet streik - kan gå konkurs

elvis Yara-eide Sable Chemicals i Zimbabwe gikk inn og stoppet en streik ved selskapets fabrikk i april. Det førte til at de fikk Landbruksdepartementet mot seg. Nå kan hendelsen koste dem hele selskapet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
elvis Yara-eide Sable Chemicals i Zimbabwe gikk inn og stoppet en streik ved selskapets fabrikk i april. Det førte til at de fikk Landbruksdepartementet mot seg. Nå kan hendelsen koste dem hele selskapet.

 

Av David Stenerud
NorWatch

LES OGSÅ: Yara-farm beslaglagt i Zimbabwe

Ordfører-sønnen Berrington Mangwiro Mawere, og de andre okkupantene som 14. mai inntok Sable Chemicals produksjonsfarm Sebakwe i Kwekwe i Zimbabwes Midlands-region, holder fremdeles stand.

Administrerende direktør i Sables Chemicals, David Chigodora har tidligere uttalt seg om saken i afrikanske medier, men uten at det har fremkommet hvor alvorlig selskapet egentlig ser på situasjonen.

– Dette er svært alvorlig, presiserer Chigodora overfor NorWatch på telefon fra fabrikken i Kwekwe. – Pumpestasjonen er eneste vannkilde til fabrikken, og vann for oss er råmateriale til produksjonen, ikke bare til fasiliteter.

Kan gå konkurs
Det er nemlig pumpestasjonen som er det mest vesentlige ved den 26.000 hektar store produksjonsfarmen, som ligger langs elven Sebakwe, derav navnet på eiendommen.

– Hvis vi mister kontrollen med pumpestasjonen, vil vi måtte stenge fabrikken. Blir situasjonen varig, kan hele selskapet gå konkurs, frykter Chigodora.

Direktøren sier han har snakket med politiet og at de har lovet å holde okkupantene unna pumpestasjonen.

– Alt er fremdeles usikkert, men vi har ennå vannforsyning, sier han til NorWatch.

– Truet gårdsarbeiderne
Okkupantene har ifølge Sable-sjefen truet gårdsarbeiderne med at de vil «komme til dem om natten». Det har ført til at Sables rundt 30 arbeidsfolk på farmen nå har forlatt arbeidet.

Dermed ser det ut til at det ikke blir noen hveteproduksjon på gården i år. Sable Chemicals har allerede gjødslet jordene og Chigadora peker på at også dette vil medføre et betydelig økonomisk tap for Sable.

Sables Chemicals begynte med produksjon av mat på eiendommen etter tørken i Zimbabwe i 1992/93.

Til Harare torsdag
Politiet viser, ifølge Chigadora, til at de behøver en ordre fra Landbruksdepartementet i Harare, hvis de skal gå inn og fjerne okkupantene fra Sebakwe-farmen.

I dag, torsdag, reiser den administrerende direktøren selv til Harare for å ha samtaler med departementet.

– Jeg er usikker på hvordan de vil stille seg til saken, det er ikke sikkert de vil høre på oss, mener Chigodora.

– Men så vidt vi forstår er okkupasjonen ulovlig. Hvorfor tror du de vil la være å støtte dere? spør NorWatch

Stoppet streik
– Jo, jeg skylder å fortelle at vi hadde en arbeidskonflikt på fabrikken 5. april i år, som førte til at vi måtte legge ned all produksjonsvirksomhet i sju timer. I den konflikten tok regjeringen arbeidernes parti, forklarer Sable-sjefen.

– Hva slags konflikt var det?


– Det var en streik, etter zimbabwisk lovgivning en ulovlig streik, hvor arbeiderne krevde en andel av selskapets utbytte. Det har de ikke krav på, fastslår Sable-direktøren.

Konflikten kom til sin ende ved at Sable-administrasjonen gikk inn og beordret arbeiderne tilbake på jobb.

– Farm-okkupasjon kulturell trend
David Chigodora mener det er en klar forbindelse mellom raidene mot hvite farmere de siste drøyt fire årene og okkupasjonen av Sable-farmen 14. mai i år.

– Det har utviklet seg en kulturell trend, sier han.

– Men Sebakwe-farmen er jo ikke drevet av hvite? innvender NorWatch.

– Nei, men den er privateid, og kan ha blitt oppfattet som delvis eid av hvite av den grunn, mener Sable Chemicals-direktøren.


(Sable Chemicals-fabrikken i Kwekwe i Zimbabwes Midlands-region er selskapet eneste. Her finnes fem produksjonsenheter: én for luftseparering, en for elektrolysefremstilling av ammonium, to for fremstilling av nitrogensyre og en hvor det produseres ammoniumnitrat (til gjødsel og sprengstoff). Ifølge direktør Chigodora eier Yara 12 prosent av selskapet, ikke nærmere 20 slik NorWatch tidligere har fått opplyst fra Yara.)


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!