Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hydro-farm beslaglagt i Zimbabwe

Røvere har beslaglagt en produksjonsfarm i Zimbabwe som delvis eies av norske Yara. Grunneieren beskyldes for å eksportere kunstgjødsel som landet selv har behov for.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Røvere har beslaglagt en produksjonsfarm i Zimbabwe som delvis eies av norske Yara. Grunneieren beskyldes for å eksportere kunstgjødsel som landet selv har behov for.


Av David Stenerud
NorWatch

14 mai samlet Berrington Mangwiro Mawere syv ungdommer og inntok Sable Chemicals produksjonsfarm Sebakwe i Zimbabwes Midlands-region. Berrington og hans far, den tidligere lokale ordføreren Johnson Mawere, hevder Sable eksporterer kunstgjødsel zimbabwisk jorbruk sårt trenger.

Ifølge Sable Chemicals er påstanden uriktig:

– Vi eksporterer nesten ingen kunstgjødsel, bortsett fra etter spesiell tillatelse fra regjeringen, sier en talsperson for selskapet til avisen Zimbabwe Independent. Representanten, som ønsker å være anonym, oppgir at Sable årlig produserer hele 250.000 tonn ammoniumnitrat-gjødsel. Det tilsvarer halvparten av det totale norske forbruket av kunstgjødsel.

Blokkerer all produksjon
Sable Chemicals er Zimbabwes eneste kunstgjødselfremstiller. I tillegg er selskapet storprodusent av oksygen, både flytende og i gassform.

Den beslaglagte eiendommen ligger ved den store Sebakwe-elven hvorved Sable har satt opp pumpestasjonen som sørger for vannforsyningen til selskapets fabrikk, som også ligger i Midlands-regionen. Farm-okkupasjonen truer dermed med å stanse all produksjon av kunstgjødsel i Zimbambwe.

Dyno blir skadelidende
NorWatch har ikke klart å få en uttalelse fra Sable Chemicals, men en pressekilde vi har snakket med bekrefter at situasjonen er alvorlig.

– Om vannforsyningen blir borte permanent vil det ha store og alvorlige konsekvenser ikke bare for Sable, men også får jordbrukere og selskaper som er avhengig av forsyninger fra selskapet, sier den zimbabwiske journalisten.

Blant selskapene som kan bli skadelidende er Dyno Nobel, som er avhengig av ammoniumnitrat-oppløsning til fremstilling av eksplosiver; Ziscosteel, som trenger oksygengass til stålprodukson; og Zimasco, som behøver flytende gass for å produsere legeringsmetallet ferrokrom.

Yara prioriterer ikke Zimbabwe
Norsk Hydro eier, ifølge zimbabwiske Financial Gazette, 12 prosent av Sable Chemicals.
Pressetalskvinne Ingegerd Rafn i det nylig utskilte Norsk Hydro-selskapet Yara sier imidlertid til NorWatch at eierandelen i dag er «noe i nærheten av 20 prosent».

Rafn har på oppfordring fra NorWatch søkt i Yara-systemet etter opplysninger om farm-beslagleggingen, uten å komme opp med noe av betydning:

– Slik som situasjonen er i Zimbabwe, har ikke dette noen høy prioritet hos oss. Og slik som det virker ut fra artiklene fra afrikansk presse, som du har oversendt, er jo dette et større problem for industrikundene i landet enn for Sable Chemicals, sier pressetalskvinnen til NorWatch.

Jordbruksfarm
Selv om Sebakwe-farmen, som er heleid av Sable Chemicals og dermed nær 20 prosent-eid av norske Yara, først og fremst er viktig for vannforsyning til fabrikken, produseres det også jordbruksvarer på den 26.000 hektar store eiendommen.

Ifølge den afrikanske pressekilden NorWatch har vært i kontakt med, ønsket Sable etter tørken i 1992 og –93 å bidra til matproduksjonen i Zimbabwe. Siden den gang har selskapet dyrket blant annet mais og hvete. I tillegg har det blitt dyrket paprika for eksport, for å avhjelpe selskapets underskudd på utenlandsk valuta.

Ulovlig
Pressekilden fastslår overfor NorWatch at eksproprieringen av farmen er ulovlig, ettersom den ikke var tinglyst av landbruksdepartementet i Zimbabwe.

Journalisten tror overtakelsen ble gjort av personlige økonomiske årsaker, altså at den tidligere ordføreren Johnson Mawere og hans sønn Berrington bare har sett sitt snitt til å skaffe seg en diger og fruktbar eiendom i ly av de lovløse tilstandene som har eksistert i Zimbabwe siden såkalte «krigsveteraner» begynte å jage hvite farmere fra gårdene sine i 2000.

Voldelig kampanje
Hvite farmere har måttet forlate minst 3000 gårder i Zimbabwe de siste fire årene. Over tredve hvite farmere og svarte gårdsarbeider har hittil blitt drept.

Den hittil siste offeret i president Robert Mugabes kampanje mot hvite farmere var gårdsarbeideren Shemi Chimbarara. Han ble skutt av «krigsveteraner» og blødde i hjel på gården Charleswood 4. februar i år.

Det er ikke rapportert om personskader i forbindelse med tvangsovertakelsen av Sable Chemicals-farmen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!