Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Uruguay-politikere ikke informert

Lokalpolitikerne i Rocha ble ikke informert om sentrale forutsetninger for Gabro Stone-investeringen. De visste ikke at Uruguay må skaffe 70 prosent av kapitalen og at det norske selskapet Gabro Stone er mellomledd for ukjente investorer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lokalpolitikerne i Rocha ble ikke informert om sentrale forutsetninger for Gabro Stone-investeringen. De visste ikke at Uruguay må skaffe 70 prosent av kapitalen og at det norske selskapet Gabro Stone er mellomledd for ukjente investorer.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Aníbal Pereira sitter i fylkesstyret i Rocha for Sentrum-venstrealliansen EP-FA (Encuentro Progresista-Frente Amplio ). Det er han som står bak informasjonen om at Gabro Stones representant i Urugay, Julio Serio, er straffedømt i Sverige i 1995, noe som er blitt utgangspunkt for å se nærmere på hvem og hva som står bak de gigantiske investeringsplanene.

Ingen har med andre ord fulgt saken tettere enn Pereira. Men opplysningene som Gabro Stones styreleder, Kjell Amundsen, ga til NorWatch om finansieringen av prosjektet, kjente han overhodet ikke til. Han visste hverken at Gabro Stone bare er et mellomledd for hittil ukjente investorer eller at Uruguay selv må skaffe 70 prosent av investeringen på 70 millioner dollar:

Visste ingenting
– Vi visste ingenting om dette før vi fikk lest NorWatchs artikkel oversatt til spansk, sier Aníbal Pereira på telefon til NorWatch. Han er svært overrasket over de nye opplysningene.

Da NorWatch snakket med Pereira, hadde han ennå ikke konfrontert fylkesordføreren Irineu Riet Correa om de nye opplysningene. Men han visste at en lokalavis hadde fått tak i dem, og ville be fylkesordføreren om en kommentar.

– Vise-presidenten i Gabro Stone, Sten Bergkvist, var selv i Rocha. I den forbindelse ble det sagt at de totale investeringene i Rocha-regionen skulle være på 2.500 millioner dollar over 10 år, dvs 250 millioner hvert år. En uke senere sa fylkesordføreren at de totale investeringene gjaldt ikke bare for Rocha, men for hele Mercosur [det vil si for landene Uruguay, Paraguay, Brasil og Argentina, red.anm.]. Men ordføreren har hele tiden fortsatt å formulere seg som om investeringene skal gjøres direkte av Gabro Stone, forteller Pereira.

Politisk behandling
Fylkesordføreren i Uruguay er valgt direkte, og har mye mer makt enn i Norge. Han har blant annet myndighet til å underskrive avtaler uten at de må godkjennes på forhånd. Fylkesstyret har på sin side mye mindre makt, men utøver likevel en kontrollerende funksjon og må godkjenne avtalen.

– Hvordan skal investeringsplanene nå behandles politisk?


– Ordføreren sendte kontrakten til medlemmene i forrige uke. Den er i mellomtiden blitt sendt tilbake med en del modifikasjoner som fylkesstyret enstemmig står bak. Blant annet vil fylkesstyret ha inn i kontrakten at selskapet ikke kan kreve Rocha for erstatninger dersom selskapet skulle finne på å klage over noe. Nå er det ordføreren som skal sende saken tilbake til regions-styret, sier Pereira.

Økt skepsis
Han forteller at i begynnelsen var det bare hans politiske gruppe i fylkesstyret som var skeptisk til investeringsplanene. Nå har hele styret snudd og krever å få vite mer om alle spekter ved prosjektet

– Hva gjorde at dere ble skeptiske til investeringsplanene?


– Fylkeslederen ga aldri full informasjon om planene. Vi begynte derfor å undersøke litt på egenhånd. Da vi viste prosjektet til advokater for å få en uavhengig vurdering, sa de at det var ting ved prosjektet som var mistenkelige. Prosjektet var blant annet ikke klart formulert og planen var ikke gjort på en god måte. Mulighetene var derfor åpne for at prosjektet kunne brukes på en feil måte. Da vi fant ut at mannen som representerte Gabro Stone var tidligere straffedømt for svindel i Sverige, ble vi ytterligere skeptiske og ville ha nærmere klarhet i hva dette egentlig dreier seg om, sier Pereira.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!