Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Uruguay frykter norsk svindel

I 2002 ble tidligere høyesterettsadvokat Kjell Amundsen fratatt advokatbevillingen for grovt misbruk av sine klientkontoer. Nå planlegger han å investere en halv milliard kroner i en liten kystby i Uruguay. Lokalopposisjonen frykter en svindelaffære.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I 2002 ble tidligere høyesterettsadvokat Kjell Amundsen fratatt advokatbevillingen for grovt misbruk av sine klientkontoer. Nå planlegger han å investere en halv milliard kroner i en liten kystby i Uruguay. Lokalopposisjonen frykter en svindelaffære.Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Det norske selskapet Gabro Stone AS er blitt viet mye oppmerksomhet i Uruguay den siste tiden. Gabro Stone som tilhører investoruniverset til eks-advokat Kjell Amundsen, har inngått en intensjonsavtale om å bygge et større industri- og turistkompleks i den lille kystbyen La Paloma. Det norske selskapet skal mobilisere 70 millioner dollar eller nærmere 480 millioner kroner.

Fylkeskommunen Rocha er på konkursens rand og skylder egne ansatte og leverandører over 10 millioner dollar. Fylkesordføreren Irineu Riet Correa har inngått en avtale med Gabro Stone AS som innebærer at gjelden saneres og at det bygges ut næringsvirksomhet for rundt 60 millioner dollar i områder rundt kystbyen La Paloma som hører inn under Rochas administrasjon. Ifølge fylkesordføreren selv vil de samlede investeringene i hele Rocha beløpe seg til ikke mindre enn 2,5 milliarder dollar i løpet av 10 år.

Det har vakt oppmerksomhet i uruguayanske medier at Julio Serio som leder selskapet Inver SA, ble dømt til halvannet års fengsel for svindel i Sverige i 1995. Inver SA representerer nemlig Gabro Stone AS i Uruguay, og har undertegnet intensjonsavtalen på vegne av det norske selskapet.

Lokalopposisjonen beskylder nå fylkesordføreren for å ha inngått en avtale uten å undersøke grundig hvem og hva som står bak investeringsplanene. Avtalen er for øvrig ikke operative før fylkesstyret har gitt sin godkjennelse.

Gabro Stone AS
Gabro Stone AS ble opprettet i fjor høst, og NorWatch ville vite hvordan det nyopprettede selskapet skal få tak i nesten en halv milliard kroner.

I Brønnøysundregistret står det at formålet med Gabro Stone AS er «kjøp og salg av fast eiendom, eksport av vann og steinprodukter samt å interessere seg for deltakelse i selskaper med lignende virksomhet». Styret består av to personer, Kjell Amundsen som er daglig leder og styreformann, og vara-medlemmet Sten Bergkvist. Selskapet har adresse hos «Kjell Amundsen Consulting».

Etter mange forsøk, klarte NorWatch til slutt å få Kjell Amundsen i tale. Ifølge Amundsen er opplysningene som verserer i uruguayansk presse ikke riktige. For det er ikke Gabro Stone AS som skal investere pengene:

Mellomledd
– Vi er bare et koordinerende mellomledd mellom internasjonale og norske investeringsgrupper. Gabro Stone syr sammen pakker ved hjelp av internasjonale banker og stiller ikke kapitalen selv, sier Amundsen.

– Hvilke selskap er det snakk om?

– Nei, det kan jeg ikke si. Det dreier seg om store internasjonale selskap, men ingen vil på banen før vi er sikre på at Uruguay stiller med sin del av pengene. I disse dager venter vi på en bekreftelse om at Uruguay kan stille med 70 prosent av kapitalen gjennom visse statlige fond som kan sammenlignes med en legal pant, sier Amundsen.

– Fylkeskommunen er så å si konkurs, hvordan skal penger skaffes tilveie?

– Jeg tror at kommunen er satt under administrasjon, men at de likevel kan stille med garantier. Nå er det Sven Bergkvist som har reist til Uruguay for Gabro Stone og som kjenner alle detaljene i planen, sier Amundsen.

Rocha har rundt 76.000 innbyggere. Hvordan den lille fylkeskommunen og Uruguay skal mobilisere nesten 49 millioner dollar, kommer ikke klart frem. Men Amundsen er klar på at han i Norge vil sette sammen en selgergruppe. Det betyr, som han selv sier, at det vil bli en mulighet for å selge alt fra busser og biler til annet utstyr dersom prosjektet i La Paloma kommer i gang.

– Når vi har fått garanti på at Uruguay stiller med 70 prosent av kapitalen, vil vi gå videre i Norge, både til offentlige myndigheter og private, forteller Amundsen.

– Inkluderer dette Norfund?

– Ja. Men vi må vente til den uruguayanske delen kan garantere 70 prosent.

– Kontrakten innebærer at kommunens gjeld på 10 millioner dollar saneres. Er dette inngangsbilletten for å få konsesjonen?

– Ja.

- Ante ingenting
– Det har vært skrevet mye om at lederen for selskapet som representerer dere i Uruguay har vært straffedømt i Sverige i 1995.

– Jeg har hørt noe om dette. Men selv ante jeg ingenting om at Julio Serio skulle ha vært straffedømt i Sverige. Jeg har aldri visst om noe slikt.

– I uruguayansk presse hevder Julio Serio å ha blitt frikjent i appell og ha sittet bare  en uke i svenske fengsler.


– Noe har jeg kanskje hørt. Ja, det kan stemme: Jeg har hørt noe om at han ble frikjent i appell, sier Amundsen.

Rocha
I dag er La Paloma en liten idyllisk kystby og et kjent feriested i Uruguay. Byen har en liten militærbase og et naturområde med mange sjeldne arter. Det er i dette området at fylkeskommunen Rocha har avsatt arealer til næringsvirksomhet og hvor Gabro Stone planlegger å bygge.

Lederen for Latin-Amerika gruppen i Norge, José Cáceres, forteller om hva som ligger bak uroen som investeringsplanene har skapt:

– I Uruguay er man bekymret for at useriøse selskap skal få tak i konsesjonen i Rocha som har en varighet på 30-50 år. Det finnes eksempler på at useriøse firmaer først skaffer seg konsesjoner. I stedet for å starte utbyggingen, finner de huller i avtalen som gjør det mulig å rette store krav til staten. Når staten ikke kan innfri kravene, går selskapene rettens vei med enorme erstatningskrav. Flere selskap har vunnet slike saker, forteller Cáceres.

– Dersom investeringene er seriøse, så er prosjektet i Rocha interessant. Det vil skape arbeidsplasser i lang tid fremover og kan representere en viktig utviklingsfaktor, legger han til.

Mistet advokatbevilling
Kjell Amundsen som står bak Gabro Stone AS, har styreverv i til sammen 18 selskap. I over halvparten av dem er han enten styreleder, daglig leder eller begge deler. Han er registrert i skattelistene for 2002 med en formue på 8,4 millioner kroner og en inntekt på 340.800 kroner.

I 2002 ble Amundsen fratatt sin advokatbevilling blant annet på grunn av grovt misbruk av klientkontoer. Han skal i praksis ha brukt klientkontoene som pengebinge for sine egne private investeringer, og stilt seg i en situasjon hvor hans personlige interesser kom i åpenbar konflikt med klientens interesser.

Inntil da hadde advokaten også møterett i Høyesterett, og som såkalt Høyesterettsadvokat ga han, ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv i fjor, et skinn av seriøsitet til svært tvilsomme prosjekter og investeringer.

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet behandlet Amundsen-saken, og i rådets sluttdokument – som NorWatch har fått innsyn i - står det blant annet at han «har gjort seg skyldig i forhold som gjør ham uskikket til å drive advokatvirksomhet» og at han  har «mistet den tillit som er nødvendig i yrket». Advokatbevillingsnemden fratok ham advokatbevillingen i november 2002.

Kjell Amundsen er i tillegg fortsatt styreleder i det omstridte selskapet Meco Forvaltning som i 2002 ble trukket inn i en omfattende bedragerisak.

Og så sent som i fjor var Amundsen selv etterforsket av Økokrim for grovt bedrageri. Da NorWatch ringte Økokrim for å høre utviklingen i saken, kunne førstestatsadvokat Arnt Angell imidlertid fortelle at den konkrete saken er blitt henlagt på grunn av bevisets stilling.

                       

Oppdatert 26.05.04


Videre utvikling i saken:
01.06.04 Uruguay-politikere ikke informert
10.06.04 Etterforskes av Økokrim
11.06.04 Ikke frikjent likevel
14.01.05 Tre kilo kjøtt som lønn

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!