Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bondevik gir honnør til klesbransjen

Markedet for burmesisk tekstilindustri ser ut til å miste grepet fullstendig i Norge. – Jeg vil gi honnør til de som har sluttet å handle med Burma, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NorWatch. Men trevarebransjen får på pukkelen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Markedet for burmesisk tekstilindustri ser ut til å miste grepet fullstendig i Norge. – Jeg vil gi honnør til de som har sluttet å handle med Burma, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NorWatch. Men trevarebransjen får på pukkelen.


Av David Stenerud
NorWatch

Importen av den teak fra Burma har økt med over 50%; fra drøye 2 millioner kroner de fire første månedene i fjor til over 3,1 millioner første tertiær i 2004. Det visere tall NorWatch har innhentet fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Økningen i innførselen av den eksklusive tresorten er en fortsettelse av trenden fra i fjor, da importverdien steg med over en million, til 4,6 millioner kroner, fra året før.

Den totale importen av varer fra militærdiktaturet viser likevel en svak nedgang, slik trenden har vært nå i to år. Til nå i år er den samlede Burma-importen på 4,7 millioner kroner, mot 5,1 millioner i samme periode i 2003.

Klesimporten halvert
Hovedgrunnen til dette er at kampanjene mot import av klær fra Burma – frontet av Kirkens Nødhjelp og deres ungdomsorganisasjon Changemaker – ser ut til å virke. Etter mange år med oppgang, gikk klesimporten fra Burma ned med nesten 40 prosent fra i forfjor til i fjor. I 2002 var klesimport fra Burma verdt 8,6 millioner kroner.

Til nå i år har vi importert burmesiske tekstiler for 1,5 millioner kroner, mot nesten 3 millioner første tertiær i 2003.

Tradisjonelt importeres det mest klær første halvår. Dermed kan det ligge an til at vi i år får den laveste klesimporten fra Burma siden 1999 (1,7 millioner kroner).

– Det er positivt at klesimporten synker, og jeg vil gi honnør til de som har sluttet å handle men Burma, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NorWatch.
 
Fornyet boikott-oppfordring
– Samtidig er det beklagelig at teakimporten holder seg, og jeg vil her og nå komme ned en fornyet oppfordring om at de avstår fra å kjøpe teak fra militærdiktaturet. For situasjonen er fremdeles ikke holdbar i Burma, fastslår statsministeren.

Bondevik uttalte til NorWatch våren 2002 at han så positivt på mulighetene for et demokratisk Burma i nær fremtid. Nå er situasjonen i landet imidlertid igjen fastlåst.

– Er den optimismen som har rådet de siste par årene i forhold til en demokratisering av Burma nå borte?


– Vel, det har vært stillstand den senere tid, og vår klare forutsetning er at NLD må inn i prosessen. Det er de ikke nå ettersom Aung San Suu Kyi fremdeles ikke er løslatt fra husarrest, påpeker Bondevik.

National League for Democracy (NLD) er ledet Anug San Suu Kyis, og vant valget i 1990. Partiet kom aldri til makten.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!