Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Krigskremmer-Norge svekkes

Selv om verdien av internasjonal våpenhandel har holdt seg relativt stabil de siste årene, har norsk våpenindustri hatt en eksplosiv salgsutvikling etter 11. september 2001. Nå viser eksporttallene for første gang en markert nedgang.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Selv om verdien av internasjonal våpenhandel har holdt seg relativt stabil de siste årene, har norsk våpenindustri hatt en eksplosiv salgsutvikling etter 11. september 2001. Nå viser eksporttallene for første gang en markert nedgang.


Av David Stenerud
NorWatch

Norge eksporterte første kvartal i fjor våpen for til sammen 547 millioner kroner. I samme periode i år har våpensalget krympet til 422 millioner, viser nye, forløpige tall som NorWatch har innhentet fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Dette er, så langt NorWatch har kunnet registrere, første gang våpeneksporten går markert ned etter 11. september.

Ved utgangen av 2003 kunne NorWatch melde at norsk våpeneksporten hadde tredoblet seg etter terroranslagene mot World Trade Center og Pentagon i 2001.

– Norges posisjon spesiell

Simon Wezeman ved det svenske fredsforskningsinstituttet (SIPRI) forsker på global handel og distribusjon av våpen. Han tror norsk våpenindustri blir sett på som høyteknologisk og leveringsdyktig, og mener norske våpenprodusenter har fått ekstra god tilgang til markedet som har oppstått i kjølvannet av amerikanerne og britenes krig mot terror.

Slik han vurderer tall fra ulike kilder, har nemlig størrelsen på den totale verdenshandelen med våpen vært relativt stabil de siste årene.

– Norges posisjon er nok spesiell, siden landet deltar i visse av USAs programmer og er en nær alliert til USA, forklarer Wezeman til NorWatch.

USA øker igjen
Selv om den samlede norske våpeneksporten nå viser en nedadgående trend, har USAs kjøpevillighet når det kommer til våpen, våpenutstyr og våpendeler fra Norge en svakt økende tendens første kvartal i år, etter en nedgang i fjor: De tre første månedene i år har Norge solgt slike varer til USA for nesten 32 millioner kroner. Det er 1,5 millioner kroner mer enn i samme periode i 2003.

Samlet eksporterte Norge våpen for 1,9 milliarder kroner i 2003, og hadde med det tredoblet eksporten i løpet av perioden etter 11. september 2001. USA kjøpte i fjor våpen fra Norge for 252 millioner kroner.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!