Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Gir klasebomber og atomvåpen ekstrasjanse

Finansdepartementets forslag til etiske retningslinjer for Oljefondet syntes krystallklart iallefall på ett punkt: Atomvåpen- og klasebombeprodusenter skal ut. Men så enkelt er det visst ikke.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Finansdepartementets forslag til etiske retningslinjer for Oljefondet syntes krystallklart iallefall på ett punkt: Atomvåpen- og klasebombeprodusenter skal ut. Men så enkelt er det visst ikke.


Av David Stenerud
NorWatch

I etikk-forslaget Finansdepartementet la frem tirsdag, går det frem at tre ulike virkemidler skal tas i bruk for å praktisere de nye etiske retningslinjene for Oljefondet. Disse er Eierskapsutøvelse, uttrekk og filtrering.

Om filtrering stadfester Finansdepartementet:

«Systematisk utelukking av produsenter av følgende våpen- og ammunisjonstyper: Kjemiske våpen, biologiske våpen, antipersonellminer, ikke-detekterbare fragmenter, brannvåpen, blindende laservåpen, kjernevåpen og klasebomber. Dette er våpentyper som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper.»

Dermed skulle man tro at klasebombeprodusenten General Dynamics og atomvåpenprodusentene Lockheed Martin og Honeywell var på vei hodestups ut av Oljefondets aksjeportefølje.

Men så enkelt er det ikke, skal vi tro statssekretær Øystein Børmer i Finansdepartementet.

– I forhold til dette med uttrekk, så er det et krav at det skal være grove, systematiske brudd på grunnleggende humanitære premisser. Det vil si at man skal ha en ganske klar sak om man skal anvende denne mekanismen, forklarer Brømer. – Ellers vil vi kunne få ganske meningsløse utfall.

Statssekretæren peker spesielt på forhold som krysseierskap og avgrensede produksjoner eller oppdrag.

Brømer ønsker ikke å si noe om spesifikke selskaper, slik som General Dynamics, men når det gjelder eventuelle klasevåpen- og atomvåpenprodusenter generelt sier han:

– Når det gjelder de nye våpentypene som nå inkluderes, vil saksgangen være at Finansdepartementet først tar kontakt med Norges Bank for å se på mulighetene for eierskapsutøvelse. Hvis dette ikke lykkes, går saken tilbake til Finansdepartementet.

– Først da vil vi vurdere mulighet for uttrekk, sier statssekretær Øystein Brømer i Finansepartementet til NorWatch.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!