Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Allah fronter Norsk Hydro

De hvite seilene mot blå bakgrunn i Hydros nye logo danner ordet Allah på arabisk. – Tilfeldig, hevder Norsk Hydro. – En forlengelse av Statoils smøring av iranske myndigheter, sier eksil-iraner Saki Rahman.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De hvite seilene mot blå bakgrunn i Hydros nye logo danner ordet Allah på arabisk. – Tilfeldig, hevder Norsk Hydro. – En forlengelse av Statoils smøring av iranske myndigheter, sier eksil-iraner Saki Rahman.
Av David Stenerud
NorWatch

NorWatch var i Iran den 11. desember i fjor, da Norsk Hydro mistet vikingskipet til fordel for Hydro Agri, nå Yara. Hydros nye logo ble offentliggjort samme dag.

Det var visstnok mye vemod blant ansatte i Hydro verden over den dagen. Men på Hydro Zagros-kontoret i Teheran var stemningen god; logistikkansvarlig Trond Erik Lie hadde funnet ut at seilene på båten i den nye Hydro-logoen betyr Allah lest med det arabiske alfabetet, som også  brukes i det iranske skriftspråket, farsi.

hydro_logo_250.jpgTilfeldig
Iran utgjør sammen med Angola, Canada og Mexicogolfen hovedsatsings-kvartetten for Norsk Hydros internasjonale letevirksomhet. Det er et vanskelig land å jobbe i, med byråkrati, kulturforskjeller og mye korrupsjon. Derfor er det nærliggende å spørre: Er det tilfeldig at seilbåtlogoen også er ordet Allah, eller er det et forsøk på å blidgjøre det iranske prestestyret?

Norsk Hydros «pressekontakt for utvikling og produksjon internasjonalt», Kama Holte Strand sier til NorWatch at hun mener å ha hørt om den nye logoens religiøse betydning tidligere, men er bestemt på at det hele er en tilfeldighet:
 
– Nei, dette har ikke vært i tankene i det hele tatt, og er ikke utgangspunktet for utforming av logoen, sier hun til NorWatch.

– Bevisst handling
NorWatch ønsket å få vite hva en iraner ville se i den nye Hydro-logoen, og e-postet den derfor over til Saki Rahman. Rahman, som er talsperson for den venstreorienterte demokratiorganisasjonen The Union Of People's Fedaian Of Iran i Skandinavia, fikk ikke vite hva han skulle se etter.

– Jeg fikk sjokk da jeg så denne logoen, sier Saki Rahman til NorWatch, når vi ringer ham opp dagen etter. – Jeg så med en gang hva det dreide seg om:

– Dette er i realiteten bare en forlengelse av Statoils smøring av iranske myndigheter.

– Så hva står det i logoen?

– Det står Allah!

– Hydro sier til oss at det er helt tilfeldig. Hva tror du?

– Nei, dette er ikke tilfeldig. Logoen er en gave til alle muslimske land. Og, som vi vet, finnes det mye olje i mange av disse landene. Både Hydro og Statoil prøver å gi en del poenger til de iranske myndighetene for å få kontrakter i havn.

– Så du tror ikke på Hydro?

– Nei, jeg tror ikke på Hydros påstander, jeg tror det er en bevisst måte å vise respekt for prestestyret i Iran på.

Allah som virkemiddel
Talspersonen mener Hydro bruker Allahs navn for å få olje, akkurat som prestestyret i Iran misbruker Allahs navn når de forsvarer bruken av «tortur, steining av kvinner, dødsstraff og henrettelser mot dem som kjemper for frihet og demokratiske rettigheter.»

– For vi forventer fra Vesten, og særlig fra fredsnasjonen Norge, at de forsøker å gjøre noe for å bedre det iranske samfunnet. Denne typen signaler virker motsatt, konkluderer Saki Rahman.

(Det har foreløpig ikke lyktes NorWatch å få tak i designeren Gene Grossmann fra firmaet Siegel & Gale i New York, som har stått for utformingen av den nye Hydro-logoen.)



POST SCRIPTUM: – Umulig å vite
Det er et veldig sprik mellom Hydros tilfeldighet-forklaring og eksil-iraner og politisk aktivist Saki Rahmans bastante, motsatte konklusjon. Kanskje en språkekspert ved Universitetet kan rydde opp i forvirringen.

Finn Thiesen er førsteamanuensis i iransk filologi ved institutt for østeuropeiske og orientalske studier ved Universitetet i Oslo. Vi sender ham Hydro-logoen, mens vi har ham på telefonen.

Umiddelbart ved mottak av e-posten, utbryter han:

– Spørsmålet er om det er et vikingskip eller om det står Allah, ikke sant!?

– Ja, det er faktisk spørsmålet. Har du sett logoen før?

– Nei, men det er jo svært likt, så jeg regnet med det var det du ville spørre om.

– Er dette bevisst fra Hydros side, tror du?

– Det er umulig å si, bare ved å se logoen, svarer førsteamanuensisen Thiesen. – Det skal veldig lite til at loddrette streker blir til Allah.

– Men, påpeker språkeksperten, – hvis det ikke er tilfeldig, så er det veldig godt utført.


Les også:
30.07.05: Lovende oljefunn i minelagt Hydrofelt
06.04.04: Vil høre Hydro si det selv
18.02.04: Minerydder bare for Hydro
18.02.04: -Burde ha full åpenhet

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!