Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Allah fronter Norsk Hydro

De hvite seilene mot blå bakgrunn i Hydros nye logo danner ordet Allah på arabisk. – Tilfeldig, hevder Norsk Hydro. – En forlengelse av Statoils smøring av iranske myndigheter, sier eksil-iraner Saki Rahman.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De hvite seilene mot blå bakgrunn i Hydros nye logo danner ordet Allah på arabisk. – Tilfeldig, hevder Norsk Hydro. – En forlengelse av Statoils smøring av iranske myndigheter, sier eksil-iraner Saki Rahman.
Av David Stenerud
NorWatch

NorWatch var i Iran den 11. desember i fjor, da Norsk Hydro mistet vikingskipet til fordel for Hydro Agri, nå Yara. Hydros nye logo ble offentliggjort samme dag.

Det var visstnok mye vemod blant ansatte i Hydro verden over den dagen. Men på Hydro Zagros-kontoret i Teheran var stemningen god; logistikkansvarlig Trond Erik Lie hadde funnet ut at seilene på båten i den nye Hydro-logoen betyr Allah lest med det arabiske alfabetet, som også  brukes i det iranske skriftspråket, farsi.

hydro_logo_250.jpgTilfeldig
Iran utgjør sammen med Angola, Canada og Mexicogolfen hovedsatsings-kvartetten for Norsk Hydros internasjonale letevirksomhet. Det er et vanskelig land å jobbe i, med byråkrati, kulturforskjeller og mye korrupsjon. Derfor er det nærliggende å spørre: Er det tilfeldig at seilbåtlogoen også er ordet Allah, eller er det et forsøk på å blidgjøre det iranske prestestyret?

Norsk Hydros «pressekontakt for utvikling og produksjon internasjonalt», Kama Holte Strand sier til NorWatch at hun mener å ha hørt om den nye logoens religiøse betydning tidligere, men er bestemt på at det hele er en tilfeldighet:
 
– Nei, dette har ikke vært i tankene i det hele tatt, og er ikke utgangspunktet for utforming av logoen, sier hun til NorWatch.

– Bevisst handling
NorWatch ønsket å få vite hva en iraner ville se i den nye Hydro-logoen, og e-postet den derfor over til Saki Rahman. Rahman, som er talsperson for den venstreorienterte demokratiorganisasjonen The Union Of People's Fedaian Of Iran i Skandinavia, fikk ikke vite hva han skulle se etter.

– Jeg fikk sjokk da jeg så denne logoen, sier Saki Rahman til NorWatch, når vi ringer ham opp dagen etter. – Jeg så med en gang hva det dreide seg om:

– Dette er i realiteten bare en forlengelse av Statoils smøring av iranske myndigheter.

– Så hva står det i logoen?

– Det står Allah!

– Hydro sier til oss at det er helt tilfeldig. Hva tror du?

– Nei, dette er ikke tilfeldig. Logoen er en gave til alle muslimske land. Og, som vi vet, finnes det mye olje i mange av disse landene. Både Hydro og Statoil prøver å gi en del poenger til de iranske myndighetene for å få kontrakter i havn.

– Så du tror ikke på Hydro?

– Nei, jeg tror ikke på Hydros påstander, jeg tror det er en bevisst måte å vise respekt for prestestyret i Iran på.

Allah som virkemiddel
Talspersonen mener Hydro bruker Allahs navn for å få olje, akkurat som prestestyret i Iran misbruker Allahs navn når de forsvarer bruken av «tortur, steining av kvinner, dødsstraff og henrettelser mot dem som kjemper for frihet og demokratiske rettigheter.»

– For vi forventer fra Vesten, og særlig fra fredsnasjonen Norge, at de forsøker å gjøre noe for å bedre det iranske samfunnet. Denne typen signaler virker motsatt, konkluderer Saki Rahman.

(Det har foreløpig ikke lyktes NorWatch å få tak i designeren Gene Grossmann fra firmaet Siegel & Gale i New York, som har stått for utformingen av den nye Hydro-logoen.)POST SCRIPTUM: – Umulig å vite
Det er et veldig sprik mellom Hydros tilfeldighet-forklaring og eksil-iraner og politisk aktivist Saki Rahmans bastante, motsatte konklusjon. Kanskje en språkekspert ved Universitetet kan rydde opp i forvirringen.

Finn Thiesen er førsteamanuensis i iransk filologi ved institutt for østeuropeiske og orientalske studier ved Universitetet i Oslo. Vi sender ham Hydro-logoen, mens vi har ham på telefonen.

Umiddelbart ved mottak av e-posten, utbryter han:

– Spørsmålet er om det er et vikingskip eller om det står Allah, ikke sant!?

– Ja, det er faktisk spørsmålet. Har du sett logoen før?

– Nei, men det er jo svært likt, så jeg regnet med det var det du ville spørre om.

– Er dette bevisst fra Hydros side, tror du?

– Det er umulig å si, bare ved å se logoen, svarer førsteamanuensisen Thiesen. – Det skal veldig lite til at loddrette streker blir til Allah.

– Men, påpeker språkeksperten, – hvis det ikke er tilfeldig, så er det veldig godt utført.


Les også:
30.07.05: Lovende oljefunn i minelagt Hydrofelt
06.04.04: Vil høre Hydro si det selv
18.02.04: Minerydder bare for Hydro
18.02.04: -Burde ha full åpenhet
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!