Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Derfor øker våpeninvesteringene

Dagens forvaltningsregler for Petroleumsfondet forflytter automatisk våpen-begeistringen på verdens børser inn i oljefondet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Dagens forvaltningsregler for Petroleumsfondet forflytter automatisk våpen-begeistringen på verdens børser inn i oljefondet.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Krig og terror gjør våpen til god butikk. Dagens forvaltningsregler for Petroleumsfondet gjør at våpen-begeistringen på verdens børser forflyttes automatisk inn i oljefondet, og skyver de samlede våpeninvesteringene opp til nye høyder.

Våpen-begeistringen på verdens største børser kan dermed måles i tall. På ett år har våpeninvesteringene i Oljefondet økt med 89,4 prosent fra 5,9 til 11,2 milliarder kroner, viser NorWatch gjennomgang av Petroleumsfondets portefølje (se egen artikkel ).

38,8 prosent av denne økningen skyldes oljefondets egen vekst som forflytter seg automatisk til alle investeringene, men hele 50,6 prosent skyldes direkte euforien for våpenindustrien som hersker på verdens børser.

Det siste året økte verdien av hele oljefondet fra 609 milliarder i 2002 til 845,3 milliarder i 2003. Det er en rekordøkning på 236,3 milliarder eller 38,8 prosent, og innebefatter en overføring fra Finansdepartementet på 103,9 milliarder, høy avkastning og styrking av den norske valutaen.

Dersom oljefondets egen vekst sto bak økningen av våpeninvesteringene, skulle disse investeringene ha økt med rundt 39 prosent. Forvaltningen av oljefondet er slik at når fondet får tilført penger fra Finansdepartementet eller avkastningen øker, blir denne veksten fordelt på de eksisterende investeringene som dermed øker tilsvarende. Men veksten i våpeninvesteringene har økt enormt mye mer enn oljefondet generelt.

Norges Banks eksperter forklarer NorWatch at når økningen i en bransje som våpen til de grader overgår oljefondets generelle vekst, skyldes det at børsenes tro på våpenindustrien vokser i takt med de urolige tidene.

Det som har skjedd på børsene verden over, er at våpenselskap går så godt for tiden at deres vekt i indeksene som Norges Bank bruker til å investere oljepengene, har økt. Oljefondets investeringer i disse selskapene har dermed automatisk økt, samtidig som aksjeverdien av våpenselskapene også har økt.

Resultatet av disse mekanismene er at oljefondet automatisk og blindt det siste året har kjøpt seg voldsomt opp våpenselskapene som produserer forsvarsmateriell og våpen på løpende bånd.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!