Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Refser NRK og Autofil-Larssen

– Teakdekk er deilig, sa Jan Erik Larssen, etter å ha betegnet miljøvennlige alternativer som «fake» i sitt program Autofil på NRK. 'Fullstendig uansvarlig' og 'illeluktende' er blant reaksjonene i norsk miljø- og menneskerettighetsbevegelse.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Teakdekk er deilig, sa Jan Erik Larssen, etter å ha betegnet miljøvennlige alternativer som «fake» i sitt program Autofil på NRK. 'Fullstendig uansvarlig' og 'illeluktende' er blant reaksjonene i norsk miljø- og menneskerettighetsbevegelse.
Av David Stenerud
NorWatch

Det var under interiør-presentasjonen av den norsk-konstruerte småbåten «Gozzi 17 OPEN» at de kontroversielle uttalelsene kom. Programmet ble sendt på NRK2 søndag 21. mars og igjen på NRK 1 dagen etter.

Dette sa Autofil-Larssen:

«Ekte teakdekk! (klapper med håndflaten på dekket, red. anm.). Det liker jeg!. Det har kommet veldig mye fake på markedet i det siste. Det er miljøvennlig og det er vedlikeholdsfritt og greit. Men det er noe med lukta av teak når den blir vår. Det er så deilig! »

burma_havn_tommer_250.jpgSom NorWatch har skrevet tidligere, er det i dag bare Burma som eksporterer naturteak, som brukes blant annet i småbåter.

– Lukt av blod

De fire organisasjonene som har markert seg sterkest mot handel med det som av mange betegnes som «verden verste militærregime», er alle opprørte over uttalelsen:

– Vi kjenner jo en helt annen lukt enn det Jan Erik Larssen gjør. Vi kjenner lukten av militærregime, blod og miljøødeleggelse, sier daglig leder i Framtiden i Våre Hender, Arild Hermstad til NorWatch.

– En slik uttalelse betyr jo selvsagt at teakforhandlerne gnir seg i hendene, og at vi må jobbe enda hardere for å få frem korrekt informasjon om hva det innebærer å kjøpe teak til bruk på norske båter, konkluderer han.

– Men, presiserer Hermstad, – Ingen som er opptatt av miljøvern vil høre så veldig mye på hva Larssen sier. Han har null troverdighet på alt som har med miljøvern å gjøre.

– Fullstendig uansvarlig

Regnskogsfondets Nils Hermann Ranum retter skytsen mot toppen:

– Det er jo fullstendig uansvarlig av NRK å drive reklame for burmateak i sine programmer.

– Vi vet, og de burde vite, at skogen i Burma raseres, og at alle inntekter fra hogsten går direkte til militærregimet.

– Synd

Hos Den norske Burmakomite er reaksjonen den samme. Prosjektkoordinator Ellen Cathrine Kiøsterud har ikke selv sett programmet, men sier til NorWatch at:

– Det er veldig synd hvis NRK på denne måten reklamerer en vare vi mener ikke bør importeres til Norge.

– Det er jo også slik at handelen med burmateak ikke bare er med må å utarme urskog; det innebærer også en økonomisk støtte til militærregimet i landet, poengterer Kiøsterud.

Undertrykkelse

Også generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Atle Sommerfeldt stiller seg undrende til Autofil-Larssens teakdekk-reklame:

– Kirkens Nødhjelp mener at man ikke skal importere teak fra Burma. Da er det ikke en «deilig» lukt, men lukten av undertrykkelse som strømmer mot folk, sier KN-generalen til NorWatch.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!