Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Refser NRK og Autofil-Larssen

– Teakdekk er deilig, sa Jan Erik Larssen, etter å ha betegnet miljøvennlige alternativer som «fake» i sitt program Autofil på NRK. 'Fullstendig uansvarlig' og 'illeluktende' er blant reaksjonene i norsk miljø- og menneskerettighetsbevegelse.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Teakdekk er deilig, sa Jan Erik Larssen, etter å ha betegnet miljøvennlige alternativer som «fake» i sitt program Autofil på NRK. 'Fullstendig uansvarlig' og 'illeluktende' er blant reaksjonene i norsk miljø- og menneskerettighetsbevegelse.
Av David Stenerud
NorWatch

Det var under interiør-presentasjonen av den norsk-konstruerte småbåten «Gozzi 17 OPEN» at de kontroversielle uttalelsene kom. Programmet ble sendt på NRK2 søndag 21. mars og igjen på NRK 1 dagen etter.

Dette sa Autofil-Larssen:

«Ekte teakdekk! (klapper med håndflaten på dekket, red. anm.). Det liker jeg!. Det har kommet veldig mye fake på markedet i det siste. Det er miljøvennlig og det er vedlikeholdsfritt og greit. Men det er noe med lukta av teak når den blir vår. Det er så deilig! »

burma_havn_tommer_250.jpgSom NorWatch har skrevet tidligere, er det i dag bare Burma som eksporterer naturteak, som brukes blant annet i småbåter.

– Lukt av blod

De fire organisasjonene som har markert seg sterkest mot handel med det som av mange betegnes som «verden verste militærregime», er alle opprørte over uttalelsen:

– Vi kjenner jo en helt annen lukt enn det Jan Erik Larssen gjør. Vi kjenner lukten av militærregime, blod og miljøødeleggelse, sier daglig leder i Framtiden i Våre Hender, Arild Hermstad til NorWatch.

– En slik uttalelse betyr jo selvsagt at teakforhandlerne gnir seg i hendene, og at vi må jobbe enda hardere for å få frem korrekt informasjon om hva det innebærer å kjøpe teak til bruk på norske båter, konkluderer han.

– Men, presiserer Hermstad, – Ingen som er opptatt av miljøvern vil høre så veldig mye på hva Larssen sier. Han har null troverdighet på alt som har med miljøvern å gjøre.

– Fullstendig uansvarlig

Regnskogsfondets Nils Hermann Ranum retter skytsen mot toppen:

– Det er jo fullstendig uansvarlig av NRK å drive reklame for burmateak i sine programmer.

– Vi vet, og de burde vite, at skogen i Burma raseres, og at alle inntekter fra hogsten går direkte til militærregimet.

– Synd

Hos Den norske Burmakomite er reaksjonen den samme. Prosjektkoordinator Ellen Cathrine Kiøsterud har ikke selv sett programmet, men sier til NorWatch at:

– Det er veldig synd hvis NRK på denne måten reklamerer en vare vi mener ikke bør importeres til Norge.

– Det er jo også slik at handelen med burmateak ikke bare er med må å utarme urskog; det innebærer også en økonomisk støtte til militærregimet i landet, poengterer Kiøsterud.

Undertrykkelse

Også generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Atle Sommerfeldt stiller seg undrende til Autofil-Larssens teakdekk-reklame:

– Kirkens Nødhjelp mener at man ikke skal importere teak fra Burma. Da er det ikke en «deilig» lukt, men lukten av undertrykkelse som strømmer mot folk, sier KN-generalen til NorWatch.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!