Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Burde ha full åpenhet

Norsk Folkehjelp uttaler seg ikke til pressen om Iran uten å konsultere Norsk Hydro. Medierådgiver Hans Geelmuyden sier til NorWatch at han aldri har vært borti en slik måte å håndtere media på.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norsk Folkehjelp uttaler seg ikke til pressen om Iran uten å konsultere Norsk Hydro. Medierådgiver Hans Geelmuyden sier til NorWatch at han aldri har vært borti en slik måte å håndtere media på.

Av David Stenerud og Espen Røst S. (foto)
Norwatch

Norsk Folkehjelps informasjonssjef Ivar Christiansen benekter at de har satt bort medieregien i forbindelse med Iran-virksomheten til Norsk Hydro. Men NorWatch egne erfaringer; Hydros Kama Holte Strand og minerydderledelsen i Norsk Folkehjelp sier noe annet. Informasjonssjefens egne presiseringer i en e-post til NorWatch/Folkevett er dessuten er mer en utdypning av rollefordelingen mellom de to instansene, enn en avkreftelse av eksistensen en medieavtaleavtale som ikke tåler medias lys.


Dette er saken: 
Kontakten ble kuttet
hydro_iran_representant1_250.jpgMidt under planleggingen av vår reportasjereise til Iran i desember, fikk NorWatchs kontakt i Norsk Folkehjelp – en av de Hydro-engasjerte mineryddere – munnkurv av ledelsen i organisasjonen.

Folkehjelpa-ledelsen viste overfor NorWatch til en avtale med Norsk Hydro om at all mediekontakt om Iran-prosjektet skulle gå gjennom dem. Vi ble derfor bedt om å kontakte Hydros ”pressekontakt for utvikling og produksjon internasjonalt”, Kama Holte Strand.

Hydro bekreftet
Strand kunne bekrefte at det eksisterer en slik avtale, og virket lettet over at Folkehjelpa fulgte den. For øvrig var ikke pressekontakten særlig hjelpsom. Strand ga klart uttrykk for at hun ikke skjønte vitsen med å ta turen nedover. Hun forsikret at Hydros folk i Iran ikke ville være i stand til å fortelle oss noe nytt, utover det staben på Oslo-kontoret kunne bidra med.

Når NorWatch, etter likevel å ha tatt turen til Hydro-blokka i Sørvest-Iran, kontakter informasjonssjef Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp for å få svar på i alt sju spørsmål, må vi vente hele ni dager på svarene:

I en e-post til NorWatch/Folkevett velger informasjonssjefen å benekte at det eksisterer ”en avtale som sier at all mediekontakt om virksomheten i Iran skal gå gjennom Norsk Hydro.” Isteden forklarer han:

– Partene er enige om å orientere hverandre om henvendelser fra media.

Og; 

– Norsk Hydro er oppdragsgiver og Norsk Folkehjelp kontraktør for Anaran-prosjektet i Iran. Norsk Folkehjelp uttaler seg derfor ikke om Hydros prosjekt som helhet.

– Fei får egen dør!
– Har du noen gang hørt om en slik måte å håndtere pressen på? spør NorWatch  ledende senior i kommunikasjonsselskapet Geelmuyden.Kiese etter å ha presentert ham for våre konkrete opplevelser, og informasjonssjef Ivar Christiansens modifiseringer.

– Nei, det har jeg ikke, svarer Geelmuyden.

Han utdyper:

– Vanlig måte å organisere dette på er at hver av partene feier for sine egen dør, og svarer for egne handlinger og eget ansvar – og det er klar Norsk Folkehjelp har et stort ansvar her, i forhold til personellet som er dere nede og så videre.

– Norsk Folkehjelp bør svare på alle henvendelser om egen virksomhet, og ha full åpenhet, er rådet fra den erfarne medierådgiveren.Les også:
30.07.05: Lovende oljefunn i minelagt Hydrofelt
06.04.04: Vil høre Hydro si det selv
02.04.04: Allah fronter Norsk Hydro
18.02.04: Minerydder bare for Hydro

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!