Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Useriøs kritikk av NorWatch

Nettavisens kommentarspalte ”Nett på sak” fremsatte fredag 6. februar 04 et sterkt angrep på NorWatch og innholdet i artikkelen ”Oljefondet i syv av ti verstinger”.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nettavisens kommentarspalte ”Nett på sak” fremsatte fredag 6. februar 04 et sterkt angrep på NorWatch og innholdet i artikkelen ”Oljefondet i syv av ti verstinger”.
  Se Nettavis-redaktør Gunnar Stavrums kommentar her: http://pub.tv2.no/nettavisen/nettpaasak/article183227.ece
 
Multinational Monitor som har laget listen ”The Worst 10 Corporations of 2003”, blir i kommentaren stemplet som "et aktivistblad for ekstreme synspunkter”. Etter at kilden til NorWatchs artikkel kjapt og greit er blitt avvist, angriper ”Nett på sak” enhver kritikk av selskaper overhodet.

For ”Nett på sak” forsøker å ta to fluer i ett smekk: både stemple kilden til verstingelisten som ekstremistisk og samtidig hevde at enhver kritikk av selskaper er bak mål. "Nett på sak" har nemlig vanskeligheter med å svelge at selskapskritikken rammer ” en rekke selskaper som vi alle kjøper produktene til hver eneste dag”, og anbefaler heller at man styrer unna ”narkotikakarteller, bordellselskaper eller bedrifter som lager ulovlige våpen”.

Narkotikakarteller børsnoterer som kjent ikke sin aktivitet, og det er også sjeldent at bordeller går på børs. Men en rekke etablerte, kjente børsnoterte selskap er derimot blitt tatt i alvorlige brudd på elementære arbeidstakerrettigheter, korrupsjon, svindel og miljø-ødeleggelser.

Forbrukernes bevissthet om de sosiale aspektene ved næringsaktivitet har de siste årene økt kraftig, og derav har det fulgt helt nye krav til selskapene. ”Nett på sak” har tydeligvis ikke har fulgt med i utviklingen av selskapskritikken de siste årene, og oppviser også liten kunnskap om samfunnsansvarlige kriterier som etablerte finansforvaltere nå legger til grunn for sine SRI-fond.

"Nett på sak" harselerer isteden for over at den amerikanske medie-bedriften Clear Channel Communication står på Multinational Monitors verstingliste. Nettavisen må dermed mene at politisk sensur og politisk ensretting av programtilbudene, også musikken, i USAs største radiooperatør - som på toppen av det hele arbeider med statlig konsesjon, ikke er et demokratisk problem. Gjennom Clear Channel Norway AS er for øvrig det amerikanske mediekonsernet sterkt tilstede i det norske markedet for utendørsreklame, men selskapet har også vist interesse for norske radiostasjoner.

Multinational Monitor er en amerikansk publikasjon som kommer ut en gang i måneden. Som navnet selv indikerer dreier det seg om å sette selskaper under lupen. Det dreier seg om en publikasjon og ikke om en organisasjon, selv om tidsskriftet knytter seg an til en kritisk offentlighet som setter søkelys på de multinasjonale selskapenes økte makt og hvordan denne brukes. I Norge ville neppe denne aktiviteten bli stemplet som ”aktivisme og ekstremisme”, men derimot som en nødvendig del av et levende demokrati.

Pia A. Gaarder,
journalist

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!