Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet i syv av ti verstinger

Oljefondet har investert nærmere 1,3 milliarder kroner i syv av de ti verste selskapene i 2003, ifølge den årlige kåringen i det anerkjente amerikanske tidskriftet Multinational Monitor.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet har investert nærmere 1,3 milliarder kroner i syv av de ti verste selskapene i 2003, ifølge den årlige kåringen i det anerkjente amerikanske tidskriftet Multinational Monitor.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Det er det 16. året på rad at ”Multinational Monitor’s 10 Worst Corporations”  publiseres. Listen inneholder de ti selskapene som i året som gikk begikk de groveste bruddene på menneskerettighetene og ILO-konvensjonene, eller gjorde seg skyldig i korrupsjon, svindel og miljøødeleggelser.

Og det norske Petroleumsfondet fortsetter å skåre sterkt i antall verstingeselskap i sin portefølje. Mens Oljefondt i fjor var inne i seks av ti selskaper på listen ”Multinational Monitor’s 10 Worst Corporations”, er antallet i år økt til syv.

Og det norske Petroleumsfondet fortsetter å skåre sterkt i antall verstingeselskap i sin portefølje. Mens Oljefondt i fjor var inne i seks av ti selskaper på listen ”Multinational Monitor’s 10 Worst Corporations”, er antallet i år økt til syv.

Hard konkurranse
Multinational Monitor understreker at det denne gangen var spesielt sterk konkurranse om å komme inn på listen som til slutt endte opp med selskapene: Bayer, Boeing, Brighthouse, Clear Channel, Diabold, Halliburton, Health South, Inamed, Merrill Lynch og Southway.

Ifølge Norges Banks årsrapport fra mars 2003 har Oljefondet investeringer for til sammen 1.291.446 millioner kroner i syv av selskapene: Det dreier seg om Bayer (336 millioner), Boeing (205 millioner), Clear Channel Communications (181 millioner), Halliburton Co (51 millioner), HealthSouth Corp (11 millioner), Merrill Lynch (428 millioner) og Safeway Inc (79 millioner). Den samlede investeringen i Multinational Monitors verste selskaper har likevel sunket med litt over fire milliarder kroner fra i fjor til i år.

De syv verstingene på Multunational Monitors liste som Oljefonde har investert penger i, har gjort seg skyldig i følgende overgrep:

Bayer må betale 250 millioner dollar for å ha svindlet staten ved å ikke gi de avslagene på medisiner som selskapet var pålagt. I tillegg måtte Bayer trekke fra markedet et antikolesterolpreparat, Baycol, som viste seg å ha alvorlige bivirkninger. En rekke pasienter har saksøkt selskapet etter bruk av medikamentet. I juni skrev New York Times at selskapet fortsatt reklamerer for produktet til tross for at deres egne analyser har vist at det er farlig.

Boeing klarte å få til en avtale med Pentagon om leasing av forsyningsfly. Prislappen på 27,6 milliarder dollar viste seg å være mye dyrere enn et kjøp av flyene. I november sparket Boeing to personer: både vedkommende som hadde forhandlet frem avtalen for Pentagon og personen som hadde representert Boeing. Dette var mulig fordi Boeing like etter avtalen hadde kommet i stand, ansatte den tidligere Pentagon-ansvarlige som sto bak avtalen som var så fordelaktig for Boeing.

Clear Channel Communications
har ensrettet musikktilbudet på alle radiostasjonene den kontrollerer, og gitt en ubetinget kulturell støtte til USAs militære eventyr.

Halliburton innkasserer store fordeler av sine nære forbindelser til den tidligere forsvarssjefen, Dick Cheney, og håver nå inn stor profitt for kontraktene i Irak. Selskapets provisjoner kalles rent landeveisrøveri.

HealthSouth Corp
er på listen fordi 15 av dens toppledere har erklært seg skyldig i en plan for å svindle investorene, opinionen og USAs myndigheter vedrørende selskapets finansielle situasjon.

Merrill Lynch
har profittert på at analytikere anbefalte deres aksjer som de selv kasserte i privat e-post.

Safeway Inc
er en av USAs største grossist-kjeder, og krever nå at streikende ansatte betaler en større del av helseforsikringene. Selskapets forslag innebærer at de ansatte og deres familier vil hver miste mellom 4000 og 6000 dollar årlig i utbetalinger dersom de skulle ha behov for helseforsikringen.

Les Multinational Monitors artikkel
Les NorWatch svar på kritikken fra Nettavisens redaktør

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!