Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Våpeneksporten tredoblet under terrorkrigen

I fjor eksporterte Norge våpen for nesten to milliarder kroner. Det er tre ganger så mye som i pre-terroråret 2001 og en halv milliard mer enn i 2002. Verdens samlede militærutgifter gikk opp seks prosent året etter angrepene på World Trade Center.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I fjor eksporterte Norge våpen for nesten to milliarder kroner. Det er tre ganger så mye som i pre-terroråret 2001 og en halv milliard mer enn i 2002. Verdens samlede militærutgifter gikk opp seks prosent året etter angrepene på World Trade Center.


Av David Stenerud
NorWatch

Norsk våpenindustri har posisjonert seg bra i det blomstrende globale våpenmarkedet, og kunne allerede i 2002 notere en drøy fordobling i våpeneksporten - mye takket være opprustningen i Storbritannia og USA. Sistnevnte økte firedoblet utgiftene til kjøp av norske våpen fra 2001 til 2001.

I 2003 økte den norske våpeneksporten ytterligere, viser tall NorWatch nå har innhentet fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Mens vi eksporterte våpen for 646 millioner kroner i 2001, var tallet for 2002 1,4 milliarder kroner. I 2003 solgte norske våpenfabrikker og Forsvaret våpen for hele 1,9 milliarder kroner til utlandet.

11. september-effekten
Umiddelbart etter angrepet på World Trade senter 11. september i 2001 begynte etterspørselen etter våpen på verdensmarkedet å skyte fart.

”Verdens militærutgifter vil øke betydelig når regningen for kampen mot terror kommer på bordet”, spådde det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI i sin årsrapport for 2001 som kom sommeren 2002. Allerede året etter kunne de konstatere at de hadde hatt rett. Økningen i globale militærutgifter var for 2002 på hele 6 prosent:

”I 2002 var utviklingen dominert av en 10 prosents økning i USA, som et svar på 11. september. Dette utgjorde nesten tre fjerdedeler av den globale økningen (NorWatch oversettelse, red. anm.)”, skriver SIPRI i sin siste årsrapport som kom i fjor sommer.

Spania inn, Israel ut
I 2003 var det imidlertid ikke USA og Storbritannia som står for det meste av økningen. USA handlet faktisk bomber og granater for mindre i fjor enn i 2002 (ned fra 304 millioner til 252 millioner kroner). En enkeltordre fra Spania på 327 millioner kroner i ”Våpen til militært bruk, unntatt revolvere og pistoler, kårder, sabler, huggerter, bajonetter, lanser” forklarer mye. Dessuten har land som Canada og Australia blitt stadig større våpenkunder etter 2001.

Foruten til våre allierte og Sverige, selger Norge i dag våpen til blant andre Tanzania, Hong Kong, Singapore, Malaysia, Sør-Afrika, Thailand og De Arabiske Emirater.

Norge solgte ikke våpen til Israel i 2003, slik Utenriksdepartementet fikk mye kritikk for å ha tillatt i 2002.

PS: Utenriksdepartementet opererer med andre tall enn NorWatch/SSB, siden departementet blant annet inkluderer forsvarsmateriell generelt, samt tjenester og reparasjoner, i våpeneksport-statistikken. Ifølge UD eksporterte Norge i fjor våpen for 2,4 milliarder kroner. Tallene for årets eksport vil ikke være klare før tidligst mai 2004.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!