Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Pressefrihet: USA faller, Norge på topp

Den franske organisasjonen Journalister Uten Grenser (RSF) har for andre gang rangert verdens land etter graden av pressefrihet. Norge er fremdeles best, USA faller kraftig, mens Burma, Cuba og Nord-Korea utgjør bunntrioen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den franske organisasjonen Journalister Uten Grenser (RSF) har for andre gang rangert verdens land etter graden av pressefrihet. Norge er fremdeles best, USA faller kraftig, mens Burma, Cuba og Nord-Korea utgjør bunntrioen.
Som i fjor topper Norge RFS-rangeringen for 2003 (publisert 20. oktober) sammen med Island, Finland og Nederland.

Organisasjonen har vurdert 166 land, inkludert ”Israel i okkuperte områder” og ”USA i Irak”. Det er 27 land flere land enn i 2002.

RFS lar den Nord-Europeiske topp-kvartetten stå ukommentert, men skrev i fjor at: "Disse statene respekterer pressefriheten ubetinget i egne land, men tar også til orde for pressefriheten andre steder."

På bunnen av årets liste finnes land fra både Latin-Amerika, Afrika og Europa. Russland og Hviterussland er på henholdsvis 148. og 151. plass. RFS fremhever likevel Asia som det kontinentet med størst begrensninger på journalistisk virke, med Vietnam (159), Kina (161) , Laos (163) og Burma (164) og Nord-Korea (166) som de verste. Kina har forbedret sin posisjon fra fjorårets nest siste plass, en plassering som har blitt overtatt av Cuba, først og fremst som følge av Fidel Castros tiltagende fengsling av journalister.

USA-kritikk
'The greatest democracy in the world' havnet i fjor på 17. plass på lista, slått av blant andre Costa Rica.

I år må de i tillegg se seg slått av land som Øst-Timor og Benin, og havner på 31. plass – to plasser foran Albania.

Israel klatrer kraftig; fra 92. plass i fjor til 44. plass i år.

Men både USA og Israel får på pukkelen for sin oppførsel i okkuperte områder. Som RSF skriver: ”Rangeringen skiller mellom oppførsel hjemme og ute når det gjelder USA og Israel. De er rangert som nummer 31. og 44. i forhold til respekt for ytringsfriheten i egne land, men faller til henholdsvis 135. og 146. når det kommer til oppførsel utenfor egne grenser”

Av land NorWatch har besøkt de siste par årene, finner vi Chile på 37., Malawi på 84., Filippinene på 118., Pakistan på 128., Kina på 161. og Burma på 164. plass.

Kokkvold ikke overrasket
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er ikke overrasket over at USA faller såpass kraftig på RSF-rangeringen:

– Jeg synes nok at amerikansk presse i forhold til krigen i Irak, har opptrådt på en slik måte at de måtte regne med å gå rask nedover på en slik liste, mener Kokkvold, som legger til: – Dette bør være et tankerkors for Bush, som har som mål å spre demokratiet.

Det at USA er part i krigen og dermed er under sterkt patriotisk press, mener Kokkvold ikke er forklaring god nok.

– Britisk presse, med BBC i spissen, klarte jo å stå imot presset, og bestod prøven, påpeker han.

Storbritannia lå i fjor fire plasser bak USA på listen. I år får de høyere poengsum og ligger 4 plasser foran amerikanerne.

Når det gjelder Norge, Finland, Nederland og Island sier generalsekretæren seg fortsatt enig med sin egen fjorårskommentar:
- Det skulle bare mangle at disse landene står øverst. Her finnes lange tradisjoner for demokrati og pressefrihet.

Per Edgar Kokkvold mener Norges topplassering bør være en påminnelse om at vi til tross for en og annen bekymring lever i et privilegert land og at vi har pressefrihet.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!