Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Veidekke ute av Bujagali

Veidekke står uten milliardkontrakten for bygging av det omstridte Bujagali-kraftverket i Uganda. Den amerikanske byggherren, energiselskapet AES, vil ha en ny internasjonal anbudskonkurranse i stedenfor å fornye kontrakten med konsortiet som Veidekke ledet. Svenske Skanska har trukket seg, og fra Veidekke kommer det sterke signaler om at de ikke vil gi seg i kast med Bujagali på nytt.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Veidekke står uten milliardkontrakten for bygging av det omstridte Bujagali-kraftverket i Uganda. Den amerikanske byggherren, energiselskapet AES, vil ha en ny internasjonal anbudskonkurranse i stedenfor å fornye kontrakten med konsortiet som Veidekke ledet. Svenske Skanska har trukket seg, og fra Veidekke kommer det sterke signaler om at de ikke vil gi seg i kast med Bujagali på nytt.

Bujagali-kraftverket i Uganda er blitt et problembarn for Veidekke. Milliardkontrakten ble undertegnet i november 2000, og var den største noensinne for det norske entreprenørselskapet. Men det omstridte prosjektet har siden gått i stå. Etter avsløringen om at Veidekkes engelske datterselskap Nor-Icil hadde bestukket den ugandiske energiministeren med 10.000 dollar i 1999, stanset Verdensbanken i fjor sommer hele finansieringsprosessen rundt prosjektet.

Det amerikanske justisdepartementet avsluttet for kort tid tid siden sin etterforskning av saken. Konklusjonen var at AES ikke hadde noe med Nor-Icil bestikkelsen å gjøre. AES var dermed etter amerikansk lov fri til å fortsette prosjektet.

Bestikkelsen av den ugandiske energiministeren er blitt tatt opp ikke bare i USA, men også i Uganda, Storbritannia, Verdensbanken - og Norge. Førstestatsadvokat Lars Stoltenberg ved Økokrim opplyser til NorWatch at saken er fortsatt under etterforskning. Han kan ikke si når etterforskningen vil bli avsluttet.
 
I mellomtiden har dollarkursen falt, og AES har valgt å gå ut på det internasjonale markedet med en ny anbudskonkurranse for byggingen av Bujagali-kraftverket. Veidekke vil etter all sannsynlighet ikke delta. Det norske entreprenørselskapet vil dermed definitivt være ute av Bujagali.

Nye forutsetninger
- I kraft at det har tatt så lang tid, har forutsetningene for prosjektet endret seg. Kontrakten med AES gikk egentlig ut for ett år siden, i mellomtiden har dollarkursen falt kraftig og AES har besluttet å legge prosjektet ut i en ny internasjonal anbudsrunde, sier Kai Krüger Henriksen, konserndirektør for informasjon i Veidekke, til NorWatch.

Kommer Veidekke til å delta i en ny anbudskonkurranse?

- Det må vi komme tilbake til. Vi har allerede bestemt at vi skal ut av prosjektvirksomhet utenfor Skandinavia. Prosjekter spesielt i den tredje verden viser seg å være lite forutsigbare og innebærer stor risiko. Denne avgjørelsen et sterkt signal om at det er lite sannsynlig at vi kommer med et nytt anbud, sier Krüger Henriksen.

Krüger Henriksen utelukker at korrupsjonsetterforskningen i forbindelse med Nor-Icil saken har noe å gjøre med vurdering om de skal delta eller ikke i en ny anbudskonkurranse.

Veidekke har tapt rundt 35 millioner kroner på Bujagali-prosjektet, i tillegg til manglende fortjeneste.

Krüger Henriksen sier til NorWatch at 25 millioner kroner er avsatt som mulig tap på kontraktfestede oppgaver for AES, som de ennå ikke har fått betalt for. Om pengene noensinne kommer inn, er et åpent spørsmål. I tillegg har Veidekke gjort en nedskrivning på 10 millioner kroner i forbindelse med omstillinger som ble nødvendige da prosjektet ikke kom i gang til fastsatt tid.

Andre selskap
AES nye internasjonale anbudskonkurranse gjelder foreløpig bare entreprenørsiden hvor Veidekke og Skanska var involvert. Men flere selskap er involvert i Bujagali-prosjektet på utstyrssiden.

- Situasjonen er usikker, og kan også få konsekvenser for leverandørsiden, sier Svein Støvland i Alstom Power som leder for det norske konsortiet som er utstyrsleverandører til Bujagali-prosjektet.

Alstom Power skulle levere det elektriske anlegget inne i kraftverket. Generel Electric Hydro skulle levere de mekaniske delene som turbiner og luker, og ABB skulle stå for høyspentanlegget på utsiden.

Press mot Uganda
Kritikken mot Bujagali-kraftverket har vært sterk fra internasjonele og ugandiske miljøorganisasjoner. Det viktigste ankepunktet mot Bujagali er at det innebærer en for stor gjeldsbyrde for Uganda.

- Uganda ble utsatt for utilbørlig press fra AES og Verdensbanken om å bygge Bujagali. Dersom Uganda nå får i gang nye forhandlinger med AES, håper jeg at de samtidig vil foreta en vurdering om Bujagali faktisk er det beste energialternativet for landet, og at beslutningsprosessen vil komme inn på et bedre spor, sier Tonje Folkestad i Foreningen for Internasjonale Vann og Skogstudier (FIVAS) som har fulgt Bujagalisaken fra starten av.

Hun tror at de gjenværende norske bedriftene vil måtte søke helt på nytt om eksportstøtte fra Det norske Garantiinsituttet for eksportkreditt (GIEK).

- Norge vil da få en helt ny mulighet til å vurdere innvendingene mot prosjektet, og tenke nøye igjennom om Bujagaliprosjektet vil bidra til bærekraftig utvikling for Uganda, sier Folkestad.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!