Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Barneprostitusjon i Oljefondet

Det norske Oljefondet har investert 100 millioner i hotell-kjeden Marriott som har latt barn bli seksuelt utnyttet på et av sine hoteller i Costa Rica. KLP ekskluderte nylig Marriott fra sitt investeringsunivers fordi dette bryter grovt med FNs barnekonvensjon.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske Oljefondet har investert 100 millioner i hotell-kjeden Marriott som har latt barn bli seksuelt utnyttet på et av sine hoteller i Costa Rica. KLP ekskluderte nylig Marriott fra sitt investeringsunivers fordi dette bryter grovt med FNs barnekonvensjon.

Oljefondet har 99,5 millioner kroner investert i Marriott-kjeden som har latt barn bli seksuelt utnyttet i et av sine hoteller. Hotellgiganten eier 123 hoteller rundt om i verden og det er på et hotell i Costa Rica at de dokumenterte overgrepene har funnet sted. Oljefondet har investert 18,3 millioner i Host Marriott Corp som eier hotellbygningene og 81,2 millioner i Marriott International Inc som driver hotellene.

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) begrunner utelukkelsen av Marriott med at det finnes rapporter om seksuell utnyttelse av barn ved et Marriott-hotell i Costa Rica over flere år. Selskapet er assosiert til hendelsene i dokumenter som er blitt brukt i rettssak i Costa Ricas høyesterett. Dette bryter mot FNs Barnekonvensjon og hotellnæringens tolkning av hvordan næringen skal etterleve denne, skriver KLP i sin begrunnelse for å ekskludere Marriott.

Samme analysebyrå
Det er det svenske analysebyrået CaringCompany som har foretatt vurderingene av KLPs akseportefølje. Det samme byrået har fått oppgaven med å screene det norske Oljefondet for å se om det finnes selskap som strider med dagens uttrekksmekanisme basert på Folketten. Denne screeningen er uavhengig av forslaget til etiske retningslinjer som et utvalg ledet av professor Hans Petter Graver skal legges frem i løpet av juni.

CaringCompanys rapport ble oversendt Finansdepartementet i april. Rapporten er nå til vurdering hos Petroleumsfondets folkerettsråd.

Sterkt kompromitterende
Folkerettsrådet ledet av Gro Nystuen har dermed uten tvil fått en het potet mellom hendene: CaringCompany sitter på sterkt kompromitterende informasjon om et selskap som også finnes i Oljefondet. Analyseselskapet må ha sendt denne informasjonen over til Finansdepartementet med en anbefaling om å utelukke Marriott.

Men i Finansdepartementet er det ikke mulig å få bekreftet at de har fått den vanskelige saken mellom hendene.

- Jeg vil ikke bekrefte noen ting. Det er riktig at CaringCompany har utarbeidet en rapport, men innholdet vil jeg ikke si noe om. Rapporten er nå til vurdering i Petroleumsfondets folkerettsråd som har fått frist til midten av juni, opplyser avdelingsdirektør Yngvar Tveit til NorWatch.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!