Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Våpeneksporten til USA firedoblet

Som NATO-medlem er USA unntatt det generelle norske forbudet mot å eksportere våpen til land i krig. Det kan norsk våpenindustri prise seg lykkelig for: I fjor solgte vi våpen til USA for over 300 millioner kroner, nesten fire ganger så mye som året før. Og økningen har bare fortsatt inn i 2003.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Som NATO-medlem er USA unntatt det generelle norske forbudet mot å eksportere våpen til land i krig. Det kan norsk våpenindustri prise seg lykkelig for: I fjor solgte vi våpen til USA for over 300 millioner kroner, nesten fire ganger så mye som året før. Og økningen har bare fortsatt inn i 2003.


Av David Stenerud
Norwatch

I utgangspunktet var våpeneksporten til USA på vei nedover. Men det var før 11. september 2001 og krigen i Afghanistan. Og det var før lanseringen av ondskapens akse og forberedelsene til en krig mot Irak.

Tall NorWatch har innhentet fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser en eksplosiv økning i våpeneksporten over Atlanteren. Hele 304 millioner kroner tikket i 2002 inn på norske våpenprodusenters konti fra USA, i all hovedsak det amerikansk forsvaret.

Eksporten i fjor var nesten fire ganger så stor som i 2001, altså før den militære mobiliseringen etter 11. september hadde rukket å påvirke eksportstatistikken.
Salget av våpen til USA hadde da gått ned to år på rad, fra 118 millioner i 1999, via 95 millioner kroner i 2000 til 81 millioner i 2001.
 
Fortsatt økning i år
Ser man på våpeneksporten for januar og februar i år og de foregående to år, er trenden med økt eksport av våpen over Atlanteren enda tydeligere: Før 11. september, i januar-februar 2001, eksporterte Norge våpen for knappe 2 millioner kroner til USA. Et knapt halvår etter tradegien i New York hadde verdien av våpeneksporten steget til i 14 millioner. I løpet av de to første månedene av inneværende år, mens USA har forberedt seg til krig mot Irak, har stormakten importert norske våpen for til sammen 28.483.348 kroner.

Også våpeneksporten til Storbritannia har økt endel; fra 13 millioner kroner i 2001 til 20 millioner i 2002. I 2003 har britene imidlertid virkelig fått fart på innkjøpene. Bare i løpet av januar og februar har de kjøpt våpen fra Norge for over 20 millioner kroner, det meste i kategorien ”Bomber, granater, torpedoer, miner, raketter o.l. krigsmateriell samt deler dertil”.

Ifølge UDs Stortingsmelding nummer 29 (2001-2002) var lille Norge på 28. plass over verdens største eksportører av konvensjonelle våpen i perioden 1996 til 2000.

Fakta: De største våpeneksportpostene til USA i fjor
1. ”Deler og tilbehør, til våpen til militært bruk som kanoner, artilleri, haubitsere, bombekastere, utskytningsramper for raketter og granater, flammekastere o.l.”
Verdi: 171 millioner kroner.
2. ”Bomber, granater, torpedoer, miner, raketter o.l. krigsmateriell samt deler dertil”
Verdi: 102 millioner kroner.
3. ”Patroner og deler, unnt til boltepistoler og annet verktøy/patroner med og uten blyhagl/luftgeværkuler”
Verdi: 23 millioner kroner.

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!