Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

PR-gigant forsvarer norske lakseinteresser i Canada

Et svært omstridt PR-byrå skal forsvare interessene til den norskdominerte oppdrettsnæringen i British Columbia. Det er PR-giganten Hill and Knowlton som på oppdrettsnæringens vegne heretter vil imøtegå urbefolkningens og miljøbevegelsens protester mot oppdrettsekspansjonen i den canadiske delstaten.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Et svært omstridt PR-byrå skal forsvare interessene til den norskdominerte oppdrettsnæringen i British Columbia. Det er PR-giganten Hill and Knowlton som på oppdrettsnæringens vegne heretter vil imøtegå urbefolkningens og miljøbevegelsens protester mot oppdrettsekspansjonen i den canadiske delstaten.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

NorWatch har tidligere skrevet om konflikten mellom indianerstammer og Pan Fish’ canadiske datterselskap Omega Salmon Group i den canadiske delstaten British Columbia. Når oppdrettsnæringens organisasjon i området – British Columbia Salmon Farmers Association (BCSFA) - nylig hyret PR-giganten Hill and Knowlton for å forsvare sin interesser, er det i stor grad norske interesser som byrået vil forsvare.

For Pan Fish er ikke den eneste norske gruppen tilstede i British Columbia: godt over halvparten av oppdrettsnæringen i delstaten er på norske hender. I tillegg til Pan Fish er også Stolt Sea Farms tilstede i British Columbia. En annen tung aktør er Pacific National Aquaculture. Dette selskapet eies av EWOS Canada Ltd som igjen er del av EWOS-gruppen til norske Cermaq, tidligere Statkorn Holdning.

Den sterke norske tilstedeværelsen i British Columbia (BC) skyldes blant annet at delstatsmyndighetene på 80-tallet oppfordret til norske investeringer for å fremme en industriell utvikling av oppdrettsnæringen i området.

Saksøkt
Moratoriet for nye lakseoppdrett i BC ble opphevet for få år siden, og siden den gang har kritikken bare økt. Ekspansjonen til Pan Fishs datterselskap Omega Salmon Group er blitt et symbol for hele kampen mot en oppdrettsnæring som mange mener truer vill-laksen, miljøet og indianersamfunnene som er helt avhengig av vill-laksen for å overleve.

Heiltsuk-stammen har nylig saksøkt både Omega Salmon og delstatsmyndighetene for brudd på urbefolkningens rettigheter. Gjentatte protestaksjoner har funnet sted ved Omega Salmons anlegg i Ocean Falls. En internasjonal kampanje er under oppseiling med boikottoppfordringer som kan komme til å strekke seg fra Canada til Japan.

På toppen av det hele har forskeren Alexandra Morton oppdaget en lakselus-epidemi i flere vill-laksstammer som beveger seg nær etablerte oppdrettsanlegg langs British Columbias kyst.

Krise-spesialister
I denne situasjonen har altså oppdrettsnæringen hyret PR-byrået, Hill and Knowlton Canada, datterselskap til Hill and Knowlton International som er spesialisert i å håndtere miljøkatastrofer og krisesituasjoner for bedrifter generelt. Hill and Knowlton International regnes for et av verdens største PR-byråer med 50 kontorer i 20 land og 1200 ansatte.

PR-byrået er spesielt kjent for å ha steppet inn og forsvart oljeselskapet Exxons omdømme etter oljekatastrofen utenfor Alaska. I 1992 toppet byrået listen til The Center for Public Integrity over ”Torturistenes lobby”, som omfatter selskap som arbeidet for å renvaske nasjoner som hadde brutt menneskerettighetene. I 1998 henvendte den internasjonale olympiske komiteen (IOC) seg til Hill og Knowlton for å redde omdømmet etter korrupsjonsskandalen.

- Dersom næringen hadde et virkelig trygt produkt å tilby, ville de aldri ha henvendt seg til et slikt firma. Dette er i virkeligheten en innrømmelse av at de sitter på en tikkende bombe som når som helst kan eksplodere, sier Ian McAllister, talsmann for miljøorganisasjonen Raincoast Conservation Society til den canadiske avisen Vancouver Sun.

Oppdrettsnæringen selv hevder at de bare vil at fakta rundt oppdrettsnæringen skal komme frem. Lederen for British Columbia Salmon Farmers Association (BCSFA), Don Millerd, sier til Vancouver Sun at han ikke visste at Hill og Knowlton hadde hatt en rekke kontroversielle klienter.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!