Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet mot norske sykehus

Det internasjonale gasselskapet AGA Linde Group har mangedoble prisen for bruk av livsviktig gass til spedbarn. Men ikke bare det tyske selskapet tjener grovt på denne operasjonen: Gjennom investeringen i morselskapet Linde AG, vil Oljefondet være med på å melke norske sykehus.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det internasjonale gasselskapet AGA Linde Group har mangedoble prisen for bruk av livsviktig gass til spedbarn. Men ikke bare det tyske selskapet tjener grovt på denne operasjonen: Gjennom investeringen i morselskapet Linde AG, vil Oljefondet være med på å melke norske sykehus.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Mens norske sykehus sliter med økonomien, har gasskjempen AGA Linde Group ifølge Aftenposten økt prisen grovt på bruk av livsviktig NO-gass som redder mellom 25-50 nyfødte i året.

AGA Linde har en eksklusiv rett til å levere gass til norske sykehus, men har nå ifølge Aftenposten endret styrken på gassen.

Sykehusenes gamle utstyr er dermed blitt ubrukelig. Heretter må sykehusene for å redde spedbarnas liv, leie utstyr av AGA Linde Group til 1000 kroner timen. For Rikshospitalets del betyr det en økning av prisen fra 20.000 til mellom en og to millioner kroner, skriver Aftenposten.

Oljefondet skor seg
Men også Oljefondet vil ha fordeler av denne nye prispolitikken overfor norske sykehus. Oljefondet har nemlig investert 52,6 millioner kroner i det tyske morselskapet Linde AG som i 1999 kjøpt opp AGA og gjorde selskapet til del av divisjonen  "Linde Gas and Engineering".

- Dette er en skitten form for forretning. Oljefondet er inne i mange lignende tilfeller. Men jeg tror det er vanskelig å tenke seg at Oljefondet kan unngå enhver skitten investering selv om man innfører etiske retningslinjer, sier SVs Øystein Djupedal i en kommentar til NorWatch.

Fakta:
AGA Norge har 322 ansatte og er Norges største leverandør av gasser til industri og sykehus.

AGA hadde hovedkontor i Stockholm, og etablerte for snart 100 år siden gasselskapet NAG, Norsk Aktieselskap Gas Accumulator i Norge.

I 1999 ble AGA kjøpt opp av det tyske selskapet Linde AG som har hovedkontor i München. Linde har totalt 46.000 ansatte.

I dag er AGA del av divisjonen "Linde Gas and Engineering" innenfor Linde Group. Linde Gas and Engineering er Europas ledende og verdens fjerde største leverandør av industrigasser.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -