Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Thailandske arbeidere avslutter protesten

De oppsagte thailandske merkevarearbeiderne har avsluttet protesten foran Arbeidsdepartementet i Bangkok etter at myndighetene ga etter for en rekke krav. Arbeiderne som holdt ut lengst, fikk 80 prosent av pengene de hadde rett til.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De oppsagte thailandske merkevarearbeiderne har avsluttet protesten foran Arbeidsdepartementet i Bangkok etter at myndighetene ga etter for en rekke krav. Arbeiderne som holdt ut lengst, fikk 80 prosent av pengene de hadde rett til.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Siden oktober har arbeiderne som sydde klær for merker som Nike, Adidas og Levi's campet foran det thailandske arbeidsdepartementet i protest. Fabrikken de arbeidet i, Bed and Bath Prestige, var blitt ulovlig nedlagt over natten og 890 merkevarearbeidere fikk verken lønn til gode eller lovpålagt kompensasjon for nedleggelser.

De lokale eierne ville etablere fabrikken i et annet asiatisk land hvor lønnen var enda litt lavere. Da NorWatch besøkte arbeiderne i begynnelsen av november, hadde de allerede ligget natt og dag utenfor Arbeidsdepartementet i tre uker.

Merkevarearbeidernes mål har hele tiden vært å stille både myndigheter og de store internasjonale merkevareselskapene til ansvar.

Delvis seier
171 av konfeksjonsarbeiderne sto løpet helt ut. I slutten av forrige uke aksepterte de tilbudet som kom fra Arbeidsdepartementet i Thailand om en ytterligere kompensasjon på 8.900 baht hver. Summen kom i tillegg til 9.900 baht som arbeiderne allerede hadde fått forhandlet frem. De skal dermed få en sum som tilsvarer cirka 3.760 kroner.

Ifølge organisasjonen Thai Labour Campaign har dermed 30 prosent av arbeiderne fått 80 prosent av det de hadde til gode, halvparten fikk 30 prosent og en femtedel bare 10 prosent. Dersom Bed and Bath arbeiderne stilltiende hadde akseptert en lukket fabrikksport, ville ingen ha fått utbetalt verken utestående lønn eller kompensasjon for nedleggelsen.

Made in Unity
Seksti av Bed and Bath arbeiderne har slått seg sammen i et kooperativ for å starte sin egen konfeksjonsfabrikk. Deres logo vil bli "Made in Unity". De er allerede på jakt etter interesserte kjøpere som rettferdig handel-kjeder og fagforeninger. Det thailandske arbeidsdepartementet vil garantere for lånet som vil utgjøre starkapitalen til kooperativet.

- Støtten fra lokale fagforeninger og internasjonalt press fra ulike grupper som Clean Clothes Campaign, Nike Watch Campaign, Fair Labour Association og Det internasjonale tekstilarbeiderforbundet, ITGLWF har vært helt avgjørende for å kunne gjennomføre en så lang protest, sier Junia Lek Yimprasert i Thai Labour Campaign. Organisasjonen vil fortsatt bistå Bed and Bath arbeiderne.

Les mer om Bed and Bath arbeiderne og om hvordan underleverandør-systemet fungerer i konfeksjonsindustrien:
- I underleverandørsystemets jerngrep
- Eksport av dårlige arbeidsforhold mellom u-land

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!